Parcul National Retezat
In 1935 se infiinteaza Parcul National Retezat, pentru conservarea patrimoniului floral si faunistic si a peisajului specific de munte inalt. Parcul cuprinde o mare parte a culmii principale nordice, avand o suprafata de 20 100 ha si avand perspective de extindere. In interiorul parcului a mai fost delimitata o rezervatie stiintifica integrala in care este interzis accesul turistilor fara permis, cu un regim foarte strict de protectie, avand o suprafata de 1840 ha, ce cuprinde portiunea dintre Gura Zlatei si varfurile Zanoaga, Radesu, Judele si Retezat.
In cadrul acestei rezervatii sunt ocrotite o serie de specii rare si endemice si formatiunile tipice de vegetatie montana si alpina, paduri de amestec, molidisuri, fagete, jnepenisuri, zone cu zambru etc.
In cadrul rezervatiei este protejata si fauna alpina, cum ar fi: capra neagra, rasul, ursul, cerbul, acvila de munte, cocosul de munte, pastravul, nevertebrate rare.
In cadrul parcului activitatea de cercetare se desfasoara in casa laborator de langa Taul Negru, la cabana Pietrele si la Rotunda, pe valea Lapusnicului Mare.
Alte obiective turistice și atracții în Hunedoara