Cunoscuta si sub denumirea Manastirea Ialomitei, Manastirea Pesterea se afla chiar la intrarea Pesterei Ialomitei.
Ctitorita de voievodul Tarii Romanesti, Mihnea cel Rau, manastirea dateaza din secolul al XV-lea.
La 200 m in subsolul pesterii este o piatra, numita “Piatra Altarului”, conform traditiei acesta era un loc in care sihastrii savarseau cele sfinte.
Manastirea Pesterea a fost construita initial din lemn, dar a fost incendiata in 1818. A fost reconstruita mai tarziu de Gheorghe Ion Baltag si ieromonarhul Gherontie din Petrosita.
Actuala manastire a fost ridicata in 1901, de mai multi ctitori laturi de numerosi enoriasi din zona, fiind sfintita in 1911 de staretul Dinosie.
Dupa aproximativ cinci decenii, biserica este distrusa din nou de foc.
Prin anul 1994, s-a inceput constructia unei noi biserici tot la intrare in pestera, iar doi ani mai traziu fiind si sfintita.
Manastirea Pesterea este prezenta in traseele montane.
Cum se ajunge la Manastirea Pesterea?
Din Busteni se ia telefericul pana la cabana Babele si apoi telescaunul pana la Hotel Pestera, apoi se mai merge cateva sute de metri pana la manastire.
Din Sinaia se urmareste cota 1400, varful cu Dor sau prin Piatra Arsa (acesta fiind si un traseu marcat si mai accesibil – la doar 6 h de mers).
Daca optati sa veniti cu masina, se poate merge din campulung Muscel prin Rucar, Podul Dambovitei, Lespezi, Strunga si Padina sau prin Targoviste prin Moroeni, Dobresti, Bolboci, Plaiul Mircii si Padina.
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat