In judetul Bihor, in defileul Suncuius-Vadu Crisului, pe Crisul Repede se afla localizata pestera Vadu Crisului.
Este o pestera formata in calcarele cretacice ale muntilor Padurea craiului, ca urmare a actiunii paraului care il strabate si in prezent.
Pestera (de la) Vadu Crisului are o lungime de 1.510 m si este formata dintr-un coridor principal din care se desprind numeroase galerii laterale si sali. Aici isi au “casa” numeroase specii de melci, viermi, insecte, crustacee si liliacul cu botul in forma de potcoava.
Declarata monument al naturii in 1955, Pestera (de la) Vadu Crisului a fost descoperita cu cinci decenii mai devreme, de catre Czaran Gyula si doi colaboratori.
De fapt, descoperirea s-a facut prin dinamitarea versantului, fiind rezultatul unei banuieli ca deasupra cascadei Vadu Crisului s-ar afla o pestera de mari dimensiuni.
Este cunoscuta si sub numele de pestera Zichy, dupa contele Odon Zichy, pe a carui proprietate se afla pestera.
Salile din pestera sunt numite in functie de imaginatia celor care au descoperit aceste locuri deosebite, astfel acestea sunt numite: Alba ca Zapada si cei Sapte Pitici, Raiul, Iadul, Mormantul lui Mohamed, Adam si Eva, Purgatoriul, Vulturul Alb, Bisericuta, Barba lui Mohamed, Floarea de lotus, etc.
In anul 1969, la pestera Zichy s-au montat scari si podele din beton plus o instalatie electrica. Prin 1980, instalatia a cedat.
Datorita degradarii accentuate, pestera este inchisa in 2004. Dupa aproximativ doi ani, pestera este reamanajata (fiind montat si un sistem de iluminat electric performat) si redeschisa publicului.
Pestera Zichy se afla sub proprietatea Muzeului Tarii Crisurilor.
Cum se ajunge la Pestera Zichy?
La pesterea Zichy se ajunge foarte simplu cu trenul. La halta CFR Pestera se coboara si… imediat e Pestera Zichy.
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat