Catedrala romano-catolica a fost ridicata in anul 1991, la rangul de bazilica de catre Papa Ioan Paul al II-lea.
Cetatea Oradea, in felul in care se prezinta si astazi - pentagonala, cu bastioane pe colturi si sant cu apa - a fost inaltata intre anii 1570-1618 de arhitecti italieni, ramanand cea mai bine pastrata cetate in stil renascist italian din Europa centrala.
Casa arhitectului Rimanoczy Kalman jr. il are chiar pe acesta proiectant, si apare in peisajul Oradei inca din anul 1903. Stilul cladirii este mai degraba incadrabil in cel eclectic decat in secession, inspiratia gotica-veneziana
A fost construit intre 1912-1914 in stil seccesion berlinez. Palatul Apollo situat pe str. Republicii nr. 12 face parte dintre bijuteriile arhitectonice oradene de la inceput de secol XX.
Palatul prezinta caracteristicile stilului secession german, care insa stilistic se situeaza mai aproape de secesiunea müncheneza (Lilienstil). Pentru prima data in Oradea, la aceasta cladire, s-au utilizat placi cu nervuri de beton armat
Palatul Ullmann a fost construit in stil secession vienez prin anul 1913. Are un parter inalt placat cu faianta verde-albastruie, fatada sobra, decorata cu medalioane in relief de stuc si butoni de caramida.
La adresa str. Independentei nr.1, a fost construit intre 1907-1908 Palatul Vulturul Negru de arhitectii oradeni Komor Marcell si Jakob Dezso, in stil secession.
Initial avea numele de Piata Sf. Ladislau. A primit numele actual de Piata Unirii intre cele doua razboaie mondiale.
Reprezinta un monument de arhitectura baroca in Oradea. Este compus din 57 de arcade care constituie un coridor lung de peste 250 de metri unind 10 cladiri.
Este una din cladirile cele mai impunatoare ale centrului orasului Oradea. Ea dateaza de la inceputul sec XX, inaugurarea a avut loc la 15 octombrie 1900.
Stilul baroc ai anilor 1784 si 1790 se poate observa usor, vizitand cateva cladiri, de exemplu Biserica Ortodoxa sau Biserica cu Luna.
Initial, biserica Sf. Treime de astazi s-a numit Sfanta Brigitta, fiind prima biserica construita in Oradea dupa eliberarea de sub ocupatia turceasca.
Construirea bisericii se finalizeaza in 1742, iar a turnului in 1800. In acest lacas se gaseste cel mai vechi altar bisericesc din oras ce dateaza din 1730.
Muzeul a fost infiintat in fosta Cafenea Muller, frecventata de poet. Inaugurarea muzeului a avut loc in mai 1955. Cuprinde colectia de volume din opera scriitorului aparute atat in timpul vietii poetului, cat si dupa moartea sa.
Muzeul isi are sediul in fostul Palat Episcopal, monument de arhitectura, in stil baroc, construit in 1762 (arhitect Anton Frantz Hillebrandt).
Baile Felix sunt situate la poalele Dealului Craiu, la aproximativ 140 m altitudine, intr-o zona de paduri de fag si stejar, foarte aproape de Oradea.
Cladirea monument istoric, a Palatului K. I. Deutsch, de pe str. Vasile Alecsandri nr. 4, a fost construita intre anii 1904-1906, in stil secession.
In aceeasi perioada cu ridicarea teatrului incepe si constructia Bazarului, dupa proiectul arhitectului Rimanoczy Kalman.
A fost construita in anul 1890, dupa proiectul lui Knapp Ferencz in stil neomaoric.
Proiectul casei Darvas-La Roche apartine fratilor Vago Jozsef si Laszlo si dateaza din anii 1911-1912.
Apartinand arhitectului Rimanoczy Kalman jr., proiectul vilei dateaza din 1912, si reprezinta un important pas in urmarirea evolutiei si maturizarii stilistice a arhitectului.
Pe strada General Mosoiu numarul 14, a fost construita in anul 1905 Casa Vago, in stil secession vienez cu forme simplificate, geometrice organizata pe doua nivele si demisol
Magazinul de fierarie "Otelul", amplasat in Piata 1 Decembrie nr. 4-6, a fost construit la sfarsitul secolului XIX. Intregul ansamblu era numit pe vremuri Curtea de Fier si a fost proiectat de arhitectul Sztarill Ferenc.
Pe strada Vasile Alecsandri nr. 8-10, acolo unde se intra acum in Pasajul "Vulturul Negru" se afla, pe la mijlocul veacului al XlX-lea, un han.
Strabatuta de raul Crisul Repede, Valea (Crisului Repede) reprezinta cu adevarat coloana vetrebrala a Bihorului. Cursul Crisului parcurge atat o portiune a Muntilor Padurea Craiului cat si o zona de campie care ajunge la apogeu chiar in Oradea.
In judetul Bihor, in defileul Suncuius-Vadu Crisului, pe Crisul Repede se afla localizata pestera Vadu Crisului.
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat