In Piata Turnului Sfatului se afla Casa Vlad Dracul, in care se presupune ca s-a nascut Vlad Tepes, numit Dracula. Fiul voievodului Tarii Romanesti Vlad Dracu a fost renumit pentru pedepsele exemplare aplicate adversarilor sai, de unde s-a nascut si legenda Dracula.
Casa cu Cerb se afla in centrul Cetatii medievale Sighisoara. Denumirea se datoreaza picturii murale exterioare, reprezentand un cerb in marime naturala, cu capul si trofeul montate pe zid.
Casa de pe stanca a fost construita dupa marele incendiu din 1676. Astazi, cladirea a fost restaurata de catre Fundatia "Veritas" si este sediul centrului educational si de schimb intercultural.
Numita asa dupa ancadramentele de piatra ale ferestrelor care imita goticul venetian, Casa Venetiana dateaza din sec. al XVI-lea fiind resedinta primarului Stephanus Mann, a carui piatra funerara poate fi vazuta in Biserica din Deal.
Catedrala Ortodoxa se afla pe malul nordic al Tarnavei Mari, cu hramul Sfanta Treime. A fost construita intre anii 1934-1937, in timpul primarului Aurel Mosora de catre arhitectul Dumitru Petrescu Gopes. Pictura interioara se datoreaza pictorului A. Demian.
An de an, Sighisoara atrage numerosi turisti, ceea ce il face sa iasa din anomimat este Festivalul de Arta Medievala. Evenimentul - de trei zile si trei nopti - aduce in prim plan imaginea antica al orasului combinat cu modernitatea.
Academia Muzicala de Vara si Festivalul de Muzica Academica de la Sighisoara au devenit in ultimii ani un punct stabil de reper in viata culturala a Sighisoarei si a tarii. Acest eveniment anual vine sa exprime atat vocatia de oras cu bogate traditii culturale a Sighisoarei
Drumetul care paraseste orasul Sighisoara indreptandu-se spre Tg. Mures sau spre Medias intalneste pe partea stanga, un delusor pe care sta un mic turn, cunoscut sub numele de monumentul "La Chip".
Piata Boema este localizata in capatul strazii care urca de la Turnul cu ceas catre Biserica din deal. Pe perioada Festivalului de Arta Medievala, aici se amenajeaza scena.
Piata centrala a cetatii a fost in Evul Mediu piata comerciala si loc de judecare a proceselor. Aici se afla "stalpul infamiei" - o coloana cu inele de fier, de care erau legati cu o piatra de 6 kg si atarnata de gat pe cei care savarseau faradelegi.
Scara Scolarilor este cunoscuta de localnici de Scara Acoperita. A fost conceputa pentru a facilita drumul elevilor spre Scoala din Deal pe perioada iernii.
Scoala din deal sau Liceul Romano-German Joseph Haltrich a fost construita in 1607-1608. A fost suprainaltata in 1901, cand a capatat o noua fatada, de curand renovata. Alaturi, o anexa a cladirii principale purta inscriptia "SCHOLA SEMINARIUM REIPUBLICAE" si dateaza din 1619.
Turnul Aurarilor sau Giuvaergiilor este primul turn mentionat documentar in anul 1511. Construit in punctul cel mai inalt al intregii cetati, in extremitatea de sud-vest a platoului superior, acest turn a fost inconjurat de cele mai multe legende.
Documentele istorice pomenesc de Turnul Cizmarilor, prima data, in anul 1594. In forma actuala este unul dintre turnurile recente, fiind reconstruit in anul 1650. Relativ scund, el se prezinta ca o prizma hexagonala cu laturi inegale.
Turnul Cojocarilor se afla la foarte mica distanta de Turnul Macelarilor. Este un turn modest ca dimensiuni si forme, pe plan patrat. A fost si acesta reparat si suprainaltat dupa incendiul din 1676. Se presupune ca data constructiei sale este undeva prin secolul al XV-lea.
Turnul Cositoarelor este una dintre cele mai ciudate constructii, puternica din punct de vedere al infatisarii fiind mereu adaptata la tehnica de lupta a trecerii timpului.
Atestat cam prin secolul al XIV-lea, Turnul Croitorilor se infatiseaza cu o arhitectura de o nobila simplitate, cu un puternic acoperis, de plan dreptunghiular, el este strapuns in fata inferioara de doua ganguri boltite in cruce, odinioara prevazute cu porti in ambele extremitati.
Este un simbol al orasului, cel mai faimos si mai impunator dintre turnurile Sighisoarei. Numit initial Turnul Portii, datorita locatiei sale de langa cea de-a doua poarta de acces a cetatii, inca din secolul al al XIII-lea
Turnul Fierarilor este adosat zidului de incinta, datorita adosarii, turnul pare mult mai inalt vazut de la exteriorul cetatii, latura lui rasariteana fiind cu adevarat impozanta.
Acest turn apara coltul de nord-vest al platoului de sus, avand un plan patrat, suprapus peste un zid mai vechi al cetatii, pentru ca, cu ocazia cercetarilor din 1935, in subsolul sau au fost descoperite urmele unor creneluri astupate.
Turnul Macelarilor are o deosebita valoare documentara, intrucat s-a pastrat pe toata inaltimea, lasand sa se citeasca cu claritate fiecare faza de constructie din diferitele etape ale dezvoltarii cetatii.
Turnul Tabacarilor este unul dintre cele mai vechi turnuri. Reprezinta o prisma patrata de dimensiuni mici avand acoperisul intr-o singura apa cu inclinarea spre interiorul cetatii.
Biserica evanghelica din deal domina orasul Sighisoara prin masivitatea sa. A fost construita inainte de 1345 (conform primei atestari documentare la acea data exista deja).
In "Orasul de Jos", pe malul Tarnavei, pe strada Stefan cel Mare, nr. 34, langa linia ferata, se afla Biserica Leprosilor. Cladirea a fost construita intre anii 1480-1500.
Prima manastire dominicana a fost construita in secolul al XIII-lea, care in perioada 1484-1515 a fost refacuta in stilul bisericilor hala.
Amplasata la intrarea in oras dinspre Targu Mures, cu hramul Intrarea Maicii Domnului in Biserica, este primul lacas crestin romanesc din piatra, din aceasta zona.
Biserica Romano-Catolica Sf. Iosif afost infiintata in 1894, dupa demolarea manastirii maicilor franciscane. Se afla in partea de nord-est a Cetatii Sighisoara, langa zidul de incinta.
La Sighisoara a existat incepand din secolul al III-lea i.e.n, o cetate dacica, numita Sandova. Acest fapt este dovedit de numeroase arme, lucruri casnice, obiecte de ceramica descoperite aici.
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat