Statuia Sfanta Treime
Piatra de temelie a monumentului a fost pusa in noiembrie 1740, sub supravegherea consilierului administratiei locale de atunci, Johann Anton Deschan von Hannsen, (initiator si finantator al monumentului).
O a doua denumire, mai putin cunoscuta a Statuii Sfintei Treimi, este cea data de locuitorii de etnie germana ai Timisoarei, si anume aceea de "Pestsäule", in limba romana, numele inseamna "Coloana ciumei", si se refera la scopul real pentru care a fost ridicat monumentul, si anume acela de a aminti de "marea ciuma", (1738 si 1739), in urma careia o sesime din locuitorii orasului au pierit. O a doua epidemie de ciuma a erupt in Timisoara intre anii 1762 - 1763.
Sculptura in sine a fost realizata la Viena si adusa la Timisoara pe calea apei pe Dunare, Tisa si pe canalul Bega. Monumentul a fost conceput in stil baroc, ceea ce il face sa se potriveasca cu arhitectura generala a pietei. Sculpturile sunt si ele realizate din gresie.
Locul initial pe care a fost amplasat a fost pe locul liber intre Cazarma Transilvaniei, cladirile Iezuitilor si casa Deshan, pe locul actualului magazin Bega, teren ulterior cumparat pentru contruirea unei case, ocazie cu care statuia a fost demolata iar ulterior ridicata in Piata Unirii.
Statuia Sfintei Treimi este compusa dintr-o coloana inalta, triunghiulara, coloana inconjurata de nori, in varful careia troneaza Sfanta Treime, Sfantul Duh, Fiul si Tatal, care tin coroana cereasca deasupra capului Fecioarei Maria, care sugereaza legatura dintre cer si pamant.
La baza coloanei se afla statuia Sfantului Ioan de Nepomuk, sfantul ocrotitor al Banatului, la picioarele caruia este prezentata simbolic noua provincie sub forma unei fecioare. La aceeasi inaltime cu statuia lui Nepomuk se gasesc statuia regelui David si cea a Sfantei Barbara, patroana minerilor. Soclul triunghiular al monumentului are in colturi statuile unor puteri legendare ocrotitoare: Sfantul Rochus, cu rana la picior, protector impotriva ciumei si altor boli, Sfantul Sebastian stapuns de sageti, un alt protector impotriva ciumei, si Sfantul Carol Boromeus, patronul dragostei.
Pe cele trei laturi se mai pot vedea sculpturi in relief, reprezentand cele trei calamitati - razboiul, foametea si ciuma, care au lovit Banatul secolului XVIII.