Ideea de a infiinta un muzeu a revenit "Asociatiei muzeale pentru Banat" intemeiata de Sigismund Ormos (1813-1894) in 1872.
Inca din secolul al XVIII-lea, la Timisoara, genul liric este indragit si gaseste admiratori pasionati. In secolul al XIX-lea, opera patrunde tot mai mult in cetatea Timisoarei, adeptii sai umplnd salile de spectacol, pana la refuz.
Teatrul National din Timisoara prezinta in aceasta stagiune un proiect artistic neobisnuit prin anvergura, valoarea si, nu in ultimul rand, coerenta sa.
Dupa cel de al doilea razboi mondial, la 17 aprilie 1947, ia fiinta Filarmonica de Stat "Banatul" din Timisoara prin asimilarea orchestrei simfonice a Societatii filarmonice "Banatul".
Situata in centrul orasului Timisoara, la intresectia celor mai importante artere de circulatie, catedrala Mitropolitana cu hramul "Trei Ierarhi" impresioneaza prin dimensiunile ei, prin gratia liniilor cat si prin invelisul de tigla smaltuita care straluceste de departe in razele soarelui.
Gradina Zoologica a Municipiului Timisoara, a fost redeschisa pentru public dupa o perioada de timp, in care au fost realizate numeroase lucrari de investitii pentru amenajarea si crearea de habitate care sa asigure conditii de bunastare a animalelor salbatice aflate in captivitate.
Piatra de temelie a monumentului a fost pusa in noiembrie 1740, sub supravegherea consilierului administratiei locale de atunci, Johann Anton Deschan von Hannsen, (initiator si finantator al monumentului).
Palatul Baroc sau Palatul Vechii Prefecturi reprezinta unul dintre cele mai valoroase monumente istorice ale Timisoarei.
Biserica episcopiei ortodoxe sarbesti este construita in stil neoroman intre anii 1744 - 1748. In 1791 a fost restaurata si completata cu cele doua turnuri. Fatada este indreptata in partea opusa Pietei Unirii pentru a respecta traditia amplasarii altarului spre rasarit.
Catedrala Sfantul Gheorghe din Timisoara, cunoscuta de locuitori de numele Domul Romano-Catolic este de fapt, catedrala Episcopiei Romano-Catolice de Timisoara. Edificiul a fost ridicat intre anii 1736 si 1774.
Muzeul se afla in incinta Palatului Episcopal, construit intre 1745 - 1748 pe timpul lui Gheorghe Popovici - episcop de Timisoara.
Muzeul a fost realizat in 1968 prin grija Mitropolitului Banatului dr. Nicolae Corneanu. Cuprinde o colectie cu profil de arta religioasa: icoane pe lemn si sticla din secolele XVI - XIX, carti, manuscrise si obiecte vechi bisericesti.
Muzeul Militar National "Regele Fedinand I" isi pune bazele pe teritoriul banatean, in 1923 printr-un decret semnat de regele Ferdinand. Astfel, institutia s-a bucurat de-a lungul timpului atat de atentia binevoitoare a Casei Regale, care a facut numeroase donatii
Muzeul Satului Banatean s-a constituit in anul 1972 si este cunoscut sub numele de Rezervatia de Arhitectura si Tehnica Populara - Padurea Verde.
Sectia de etnografie, Bastion este adapostita in poarta Cetatii, reconstruita in stil Vauban, in secolul al XVII-lea, cu interventii si reconstruiri succesive.
Stilul baroc al statuii a fost realizat la Viena de catre F. Blim si E. Wasserburger si a fost montata in anul 1756 in fata fostei primarii din Piata Paradei, azi Piata Libertatii.
Intre 1863-1865 in cartierul central Cetate, (de unde ii vine si numele), Sinagoga este proiectata de arhitectul vienez Ignatz Schuhmann, in stil eclectic.
Cel mai vechi monument din Timisoara, Castelul Huniazilor a fost construit intre 1443 si 1447, de catre Iancu de Hunedoara, pe locul vechiului castel regal din secolul XIV. In secolele XV si XVI, a servit de resedinta nobiliara, pentru ca intre anii 1552-1716 sa fie resedinta pasei. Ulterior, a fost cazarma de artilerie.
Se spune ca, monumentul este ridicat pe locul unde a fost executat Gheorghe Doja. Conform traditiei, in momentul in care conducatorul rascoalei din 1514 era supus supliciului, calugarii iezuiti prezenti ar fi vazut chipul Fecioarei Maria deasupra condamnatului.
Palatul Dicasterial, astazi sediul Tribunalului Municipal, a fost construit intre anii 1855-1860, fiind proiectat ca resedinta a guvernatorului Banatului.
Un document al arhivelor imperiale de la Viena, din 1 ianuarie 1718, in Timisoara, precizeaza ca la acea vreme exista o fabrica de bere, care producea si rachiu, cunoscuta sub numele de "Fabrica imperiala".
Construita dupa planurile arhitectului Laszlo Szekely, aceaasta cladire a primit numele de Dauerbach, dupa cel al proprietarului, Georg Dauerbach.
In Timisoara, intr-o zona de periferie se afla singura bara recreativa amenajata: Parcul dentrologic Bazos. Este foarte aproape de localitatea Bazosu Nou, cam la 20 km de Timisoara.
Castelul Huniade, astazi, Muzeul Banatului din Timisoara, a fost construit ca resedinta regala a lui Carol Robert de Anjou.
Singurul muzeu cu profil etnografic in aer liber din Romania, Muzeul Satului Banatean cuprinde centrul civic al satului, format din Primarie, biserica, scoala, Casa Nationala (cu profil cultural) si birt. In acest spatiu se desfasoara majoritatea activitatilor cultural-educative si stiintifice.
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat