Bondosii din Cavnic sunt unici in Romaniaprin portul lor. In preajma Craciunului tinerii imbraca costume traditionale - opinci, gaci (pantaloni) albi de bumbac si camasa taraneasca
Stalpul Tatarilor reprezinta un obelisc de piatra inalt de peste 7 m. A fost ridicat in urma invaziei tatarilor din 1717, in amintirea opozitiei vitejesti a locuitorilor care a oprit inaintarea tatara respingandu-i pe pagani.
Logolda este o ruina a unei topitorii de aur din secolul al XIX-lea. Se precizeaza ca aici se obtineau cele mai mari randamente, iar cheltuielile de valorificare a materilor fiind cu 50 la suta mai mici.
Gradina Regelui este o poiana la marginea careia de doua secole si jumatate creste o padure de larita.
Parcela, situata in cimitirul comunal de pe strada Cimitirului, are o suprafata de 210 mp si a fost creata in anii Primului Razboi Mondial. In cadrul ei sunt inhumati 168 de militari de diferite nationalitati - maghiari, germani, rusi, români, slovaci, italieni
Se afla langa fosta gara Telega si s-a format in salina Doftana, abandonata in anul 1900, al carei tavan s-a prabusit, lacul are adancimea maxima de 24 metri,
Penitenciarul Doftana a fost construit intre anii 1894 - 1897, dupa un model belgian, pe o suprafata de circa 8000 m patrati, cu un numar initial de 189 de celule. Mai tarziu, ca urmare a transformarilor aduse unor camere comune, numarul lor a crescut la 397.
Monumentul Crucea Domnului se afla in satul Melicesti, la 5 km distanta fata de centrul comunei Telega. Este amplasat pe un pisc la o altitudine de peste 800 m
Este situat in centrul comunei, in fata Primariei, langa Caminul Cultural. Monumentul este realizarea a sculptorului Dimitrie Barlad.
Baile Telega reprezinta o statiune balneoclimaterica din judetul Prahova. Este situata pe teritoriul comunei Telega, pe Valea Mislei, la aproximativ 10 km de Campina.
Constructia baroca a bisericii catolice a fost inceputa in 1701, pe locul bisericii de lemn, mutata din Estelnic. Piatra de temelie a fost depusa dupa mai bine de 20 de ani, iar constructia ei a durat peste sapte decenii.
Targu Secuiesc are un farmec si o unicitate aparte... acest lucru este dat de curtile care rasar din toate directiile.
Inaugurat in primavara anului 1972 in cladirea fostei primarii, Muzeul Breslelor pune la dispozitia vizitatorului o gama variata de produse traditionale.
Aspectul centrului istoric al orasului este definit de masiva biserica reformata, fiind in acelasi timp una din cele mai mari biserici din Ardeal (cu o capacitate de 1.000 de locuri).
Statiunea ofera un cadru agreabil atat pentru turistii doritori de odihna, cat si pentru cei interesati de cultura sau de tratament balnear.
Amplasata in Piata Unirii, Catedrala "Pogorarea Sfantului Duh" reprezinta arhitectura lui Mihail Pankowski
De-a lungul vremii, acest monument arhitectural de o frumusete aparte a jucat un rol istoric, religios si cultural deosebit.
Gradina zoologica se intinde pe o suprafata de 10 hectare, este amplasat pe strada Stefan cel Mare si adaposteste sute de animale si pasari de pe toate continentele.
In anul 1920, un grup de intelectuali au luat initiativa infiintarii unui "Muzeu de Antichitati si Etnografie" la Radauti, atunci incepand a fi colectate si primele obiecte.
Biserica Sfantul Nicolae Popauti, din judetul Botosani, este una din multele ctitorii ale domnitorului Stefan cel Mare si Sfant. Manastirea dateaza din anul 1496, astazi are o mare valoare artistica si istorica, atat pentru picturile sale interioare de mare valoare
O alta ctitorie a lui Stefan cel Mare este si Biseria Domneasca Sf. Nicolae, inaltata in 1495. Desi a fost restaurata de mai multe ori in perioada 1896-1921, lacasul si-a pastrat totusi forma initiala.
Infiintat in anul 1957 Muzeul Memorial George Enescu este organizat in casa tatalui compozitorului, Costache Enescu, casa in care George Enescu (1881-1955) a locuit noua ani. Cladirea a fost ridicata in a doua jumatate a secolului al XIX-lea.
Muzeul Stiintele Naturii a fost infiintat in anul 1953. Cladirea a fost construita in stil baroc, in anul 1887, de catre arhitecti italieni, dupa un proiect francez
Pogromul de la Dorohoi din 1 iulie 1940 a numarat in jur de 200 de evrei. Oficial s-a stabilit ca numarul celor ucisi a fost de 53 (si inca zeci de raniti).
Cetatea Gherlei este cunoscuta astazi ca fiind sediul penitenciarului.
A fost ctitorita intre anii 1748-1800 si este considerata de unii autori ca una din cele mai mari biserici armenesti din Europa.
Cunoscut sub numele de "Micul Schönbrun", parcul orasului a fost conceput in stil englezesc. Inaugurat in 1864, se intinde pe cca. 40 de ha.
Lacul Stiucilor sau lacul Stiucii sau uneori lacul Sacalaia sau pur si simplu Sic se afla la 10 km de Gherla. Suprafata lacului este de aproximativ 80 ha si peste el este instalata o pluta evaporimetrica si o mina hidrometica.
Manastirea Nicula reprezinta o atractie importanta din Ardealul de Nord. A devenit cunoscuta dupa ce a fost pictata o icona facatoare de minuni in anul 1681, de Luca din Iclod.
Infiintat in 1966, muzeul detine colectii de etnografie din zona Tarii Oasului: mobilier, ceramica, port popular, textile, obiecte de uz gospodaresc si unelte.
Monumentul artistic Dada a fost ridicat cu ocazia centenarul nasterii lui Tristan Tzara. Este numit si "moinesteanului universal".
A fost zidita in anul 1841, (dupa anul Sfintei Episcopii a Romanului din anul 1936 de preotul Gr. Iscu). Biserica are forma de cruce si este in stil bizantin, asemanatoare cu bisericile construite de Stefan cel Mare.
In partea de est a Municipiului Moinesti, pe "Dealul Pietrei" se afla biserica parohiala "Cuvioasa Parascheva". Pana in anul 1995 biserica apartinea de parohia Valea Sosii, cand s-a desprins, formand impreuna cu biserica "Sfintii Voievozi", parohia Prohozesti.
Lacul de acumulare Poiana Uzului este situat in apropiere de Salatruc si are ca scop principal alimentarea cu apa si producerea de energie electrica.
In Moinesti se gaseste singura rezervatie naturala de pini negri din judet si una dintre putinele de acest gen din Romania si din Europa.
La numai 8 km distanta de Murighiol, la Mahmudia se afla cetatea Salsovia. Era considerat un centru al cultului soarelui pe vremea imparatilor Luciniu si Iulian Apostatul.
Partia Kalinderu este una dintre cele mai moderne partii din tara, situata la poalele Caraimanului. Partia are doua variante de sosire: cea din stanga este recomandata incepatorilor, iar cea din dreapta este alegerea iubitorilor de snowboard si a schiorilor cu experienta.
Crucea eroilor de pe muntele Caraiman a fost ridicata intre 1926 si 1928, fiind inchinata eroilor cazuti in primul razboi mondial. Crucea are 33 m inaltime si noaptea este luminata.
Chiar daca nu este o statiune montana, Iasul se poate lauda cu o partie de schi, dotata cu nocturna si teleschi. Partia se afla in administrarea Universitatii Alexandru Ioan Cuza si a fost modernizata pentru studentii din cadrul facultatii de Educatie Fizica si Sport
Partia Magherus este destinata schiorilor avansati.
Partia Bradul este destinata schiorilor incepatori.
Partia de ski Parc 1 are un grad de dificultate mediu si lungimea de 900 m. Altitudinea la plecare este de 965 m si la sosire de 805 m, diferenta de nivel fiind de 160 m. Partia Parc 1 este deservita de teleschi.
Partia de ski Dealul Negru are un grad de dificultate mediu si lungimea de 3.000 m. Altitudinea la plecare este de 1.250 m si la sosire de 850 m, diferenta de nivel fiind de 400 m. Partia Dealul Negru este deservita de telescaun.
Partia de ski Busteni-Gura Diham are o dificultate usoara, lungimea de 4.000 m, nu are iluminare nocturna si nici zapada artificiala.
Micuta partie de ski Silva este destinata schiorilor incepatori.
Partia de ski de pe Valea Cerbului nu este amenajata si este folosita cu preponderenta pentru schiul de fond.
Partia de ski Cabana Omu are un grad de dificultate mare, altitudinea de 2.507 m, lungimea de 1.500 m, nu are iluminare nocturna si nici zapada artificiala.
Partia de ski Boncu are un grad de dificultate mare, lungimea de 1.600 m, diferenta de nivel de 60 m, nu are iluminare nocturna si nici zapada artificiala. Transport: instalatie pe cablu "tele-gondole", cu 4 locuri cu cabina inchisa si cu scaune incalzite.
Partia de ski Costila - Caraiman are un grad de dificultate mare, lungimea de 400 m, diferenta de nivel de 250 m, nu are iluminare nocturna si nici zapada artificiala.
Partia de ski de la Babele este neamenajata, dar este practicabila pentru schiorii de performanta. Pentru urcarea la Pestera - Babele, nu beneficiati de telecabina, telescaun sau teleschi.
Partia de ski Piatra Arsa are un grad de dificultate mic, lungimea de 300 m, diferenta de nivel de 60 m, nu are iluminare nocturna si nici zapada artificiala.
Partia de ski Valea Gaura are un grad de dificultate mediu, lungimea de 800 m, diferenta de nivel de 200 m, nu are iluminare nocturna si nici zapada artificiala.
Partia de ski Cabana Babele are un grad de dificultate mic, lungimea de 400 m, diferenta de nivel de 60 m, nu are iluminare nocturna si nici zapada artificiala.
Partia de ski de la Arieseni este foarte cautata, deoarece beneficiaza de zapada pe toata durata sezonului. Partia este iluminata pe toata lungimea.
Aceasta partie de ski mai mica este destinata schiorilor incepatori.
Partia Sorica este printre cele mai bune din Romania, fiind avizata in 2002 ca partie olimpica de catre Federatia Internationala de Schi.
Partia Cazacu, cu un grad de dificultate mediu, poate fi folosita atat de incepatori, cat si de schiorii cu experienta.
Partia de ski Sorica Sud are un nivel de dificultate mediu, lungimea de 1.000 m, diferenta de nivel 160 m, nu beneficiaza de nocturna si nici de zapada artificiala.
Partia de ski La Stana are un nivel de dificultate mic, lungimea de 910 m, diferenta de nivel 154 m, nu beneficiaza de nocturna si nici de zapada artificiala.
Partia de ski Lobogo din Homorod are o lungime de 400 m, diferenta de nivel de 60 m, este dotata cu teleschi, si are gradul de dificultate medie.
Partia de ski Partia Mare are un grad de dificultate mediu, lungimea de 1.200m, diferenta de nivel de 250 m si beneficiaza de iluminare nocturna. Altitudinea este de 1.385 m.
Partia de ski Slalom, sau Partia de Special, are un grad de dificultate ridicat, lungimea de 300m, diferenta de nivel de 30 m si beneficiaza de iluminare nocturna. Este deservita de teleschi.
Partia de ski - Curba de nivel - pilon 2 - drum auto - Balea Cascada
Partia de ski - Pilonul 2 - scoc - cascada - Balea Cascada
Partia de ski Varful Stiol are un nivel mediu de dificultate, o lungime de 730 m si diferenta de nivel de 170 m. Partia nu beneficiaza de zapada artificiala si nici de iluminare nocturna.
Partia de ski Poiana Stiol are un nivel mediu de dificultate, o lungime de 1.600 m si diferenta de nivel de 70 m. Partia nu beneficiaza de zapada artificiala si nici de iluminare nocturna.
Partia de ski Bradet are un nivel de dificultate mic, lungimea de 200 m, diferenta de nivel 30 m, nu beneficiaza de nocturna si zapada artificiala.
Partia de ski Puzdrele are un nivel de dificultate mediu, lungimea de 1.000 m, diferenta de nivel 80 m, nu beneficiaza de nocturna si zapada artificiala.
Partia de ski Olimpica are un nivel de dificultate ridicat, lungimea de 2.980 m, diferenta de nivel 650 m, nu beneficiaza de nocturna si zapada artificiala. Transportul este asigurat de telescaun - lungime 1.920 m.
Partia de ski Sub Telescaun are un nivel de dificultate mediu, lungimea de 1.980 m, diferenta de nivel 495 m, nu beneficiaza de nocturna si zapada artificiala. Transportul este asigurat de telescaun - lungime 1.920 m.
Partia de ski Pricop are un grad de dificultate mediu si lungimea de 400 m.
Partia de ski Bran 1 are o dificultate scazuta, lungimea de 700 m si nu beneficiaza de nocturna si zapada artificiala.
Partia de ski Bran 2 are o dificultate medie, lungimea de 700 m si nu beneficiaza de nocturna si zapada artificiala.
Partia de ski Zanoaga este o noua atractie turistica in zona Branului. Localizata pe Valea Portii Bran, la o distanta de aproximativ 4 km de Castelul Bran si avand o lungime de 650m si o diferenta de nivel de 145m
Partia de ski Runc are un grad de dificultate mediu, lungimea de 400 m si este dotata cu teleschi. Altitudinea la plecare este de 800 m si la sosire 600 m, diferenta de nivel fiind de 200 m.
Partia de ski de pe Rarau are un grad de dificultate scazut si poate fi mentinuta functionala intre lunile octombrie si mai.
Partia de ski Magura 1 are un grad de dificultate mediu, lungimea de 1.008 m, nu beneficiaza de zapada artificiala si iluminare nocturna si este deservita de teleschi.
Partia de ski Magura 2 are un grad de dificultate mediu, lungimea de 540 m, nu beneficiaza de zapada artificiala si iluminare nocturna si este deservita de teleschi. Altitudinea la plecare este de 1.350 m si la sosire de 1.210 m, diferenta de nivel fiind de 140 m.
Partia de ski Roata 1 are un grad de dificultate mic, lungimea de 920 m, diferenta de nivel de 140 m si nu beneficiaza de iluminare nocturna si zapada artificiala. Transportul se face cu teleschiul.
Partia de ski Roata 2 are un grad de dificultate mic, lungimea de 1.030 m, diferenta de nivel de 180 m si nu beneficiaza de iluminare nocturna si zapada artificiala. Transportul se face cu teleschiul.
Partia de ski Rainier 1 (Roata 3) are un grad de dificultate crescut, lungimea de 800 m, diferenta de nivel de 190 m si nu beneficiaza de iluminare nocturna si zapada artificiala. Transportul se face cu teleschiul.
Partia de ski Rainier 2 (Roata 4) are un grad de dificultate crescut, lungimea de 1.000 m, diferenta de nivel de 190 m si nu beneficiaza de iluminare nocturna si zapada artificiala. Transportul se face cu teleschiul.
Partia de ski Partia Albastra (Roata 5) are un grad de dificultate mediu, lungimea de 2.250 m, diferenta de nivel de 330 m si nu beneficiaza de iluminare nocturna si zapada artificiala. Transportul se face cu teleschiul.
Partia de ski Icoana 1 are un grad de dificultate mic, lungimea de 700 m si diferenta de nivel de 150 m, beneficiaza de iluminare nocturna si nu are zapada artificiala.
Partia de ski Icoana 2 are un grad de dificultate mediu, lungimea de 500 m, diferenta de nivel de 150 m si nu beneficiaza de iluminare nocturna si zapada artificiala.
Partia de ski Cheile Butii este destinata schiorilor incepatori, are lungimea de 400 m si diferenta de nivel de 60 m. Nu beneficiaza de iluminare nocturna si zapada artificiala. Exista un centru de inchirieri echipament, iar zapada tine din decembrie pana in martie.
Partia de ski Csata-veszi sau Ciumani 1 are un nivel de dificultate mediu si lungimea de 580 m.
Partia de ski Veresvirag sau Ciumani 2 are un nivel de dificultate ridicat si lungimea de 980 m.
Partia de ski Comandau are un grad de dificultate mediu, lungimea de 350 m si altitudinea de plecare de 1.123 m.
Partia de ski de pe dealul Cozla se caracterizeaza printr-o inclinare constanta pe toata lungimea ei. Partia este deservita de un telescaun si din 2008 de o telegondola.
Situata la poalele muntelui Ceahlau, la o altitudine de 800 m, partia de ski Poiana Soarelui este ideala pentru sanius si schi, atat pentru incepatori cat si pentru avansati.
Biserica ortodoxa din Feleacu are hramul "Cuvioasa Paraschiva" si a fost construita intre 1486-1488 cu sprijinul domnitorului Stefan cel Mare, ca resedinta a episcopilor de Feleac.
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat