Reprezinta o constructie din a doua jumatate a secolului al XVII-lea, in care mitropolitul Dosoftei a instalat in anul 1679 a doua tiparnita din Moldova.
Rezervatia paleontologica Dealul Repedea este situata in partea sudica a orasului Iasi. Este compusa din depozite masive de gresii calcaroasa si calcare oolitice de varsta sarmatianului mijlociu, cu multiple ramasite fosile de moluste.
Manastirea Cetatuia a fost gandita ca loc de refugiu, dar si ca rezistenta armata. Ridicata intre anii 1669-1672 de catre domnitorul Gheorghe Duca, zidul exterior al manastirii are metereze, iar in colturi, turnuri.
Numita si Mama bisericilor moldovenesti, Manastirea Galata a fost ctitorita intre 1579-1584 de domnitorul Petre Schiopul.
Ascunsa bine intre ziduri groase si inalte, usi ferecate ca o cetate, biserica "stralucita si bogat inzestrata" imbina "trei feluri de mestesuguri: lesesc, grecesc si moschicesc" asa cum reiese din descrierea facuta, la 1711, de Petru cel Mare al Rusiei.
Manastirea Sf. Teodora a fost infiintata pentru monahiile de la Centrul eparhial Iasi.
In muzeul teatrului sunt expuse publicului, colectii de afise teatrale, volume de teatru, autografe, manuscrise cu note muzicale ale lui Ciprian Porumbescu, obiecte de arta si costume purtate de actori.
Biserica Sfantul Nicolae era foarte cunoscuta in lumea ortodoxa deoarece la aceeasi ora dinaintea acelorasi ochi se oficia Sfanta Liturghie a ortodoxiei in trei limbi, in trei capele la rand: in mijloc se slujea in limba veche greceasca, de o parte in limba slavona, de alta parte in limba romana
Biserica a fost construita in anul 1594 de catre domnul Aron Voda. Se deosebeste de celelalte biserici prin decoratia exterioara deosebit de frumoasa.
Biserica Barboi a fost infiintata intre anii 1841-1844. Reprezinta opera arhitectului Andrei Caridi si inlocuieste o biserica mai veche construita de Ursu Barboi intre anii 1613-1615.
Casa in care a locuit Mihail Kogalniceanu functioneaza astazi ca muzeu din anul 1971, lucru realizat cu ajutorul profesorului Gheorghe Baileanu.
Cladirea din dealul Copoului a apartinut, in veacul trecut, istoricului M. Kogalniceanu. In mod intamplator, Mihail Sadoveanu si-a dorit sa paseasca in noua sa casa de la Copou, in 1919
Infiintat in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, este cladirea care a apartinut prozatorului Nicolae Gane pana la sfarsitul vietii sale (1916).
In anul 1858 se zideste cladirea va fi amenajata casa memoriala "Otilia Cazimir". Ca stil arhitectonic, se caracterizeaza prin discretie si simplitate, aceste dominante fiind specifice clasei de mijloc a societatii romanesti din veacul trecut.
Supranumita si Casa cu ferestre luminate (fiind printre primele din Iasi care avea iluminare electrica), se afla situata mai jos de Universitatea "Alexandru Ioan Cuza".
Complexul National Muzeal "Moldova" are sediul central in Palatul Culturii din Iasi unde cuprinde patru muzee de renume
Muzeul de Istorie a Moldovei este mostenitorul patrimoniului si a traditiei din doua muzee mai vechi care au functionat la Iasi din al doilea deceniu al secolului trecut: Muzeul de Antichitati si Muzeul Municipal.
Muzeul de Istorie Naturala din Iasi a fost infiintat in 1834, din initiativa unui grup restrans de membri ai Societatii de Medici si Naturalisti din Iasi.
Inaugurat in 26 decembrie 1972, cladirea este destinata spatiului muzeal fiind compusa din douasprezece incaperi ale expozitiei permanente si o cladire anexa.
Casa din strada M. Kogalniceanu nr.7B din Iasi, care adaposteste astazi Muzeul "Poni-Cernatescu", inaugurat la 7 noiembrie 1991, a fost construita in anul 1839 de catre mitropolitul Veniamin Costachi.
Muzeul a fost construit in 1989, dupa planurile arhitectului Virgil Onofrei, cu prilejul centenarului mortii poetului.
Aproape in capatul satului, inainte de a trece de noua biserica de lemn, pe o straduta ingusta peste apa se afla o gospodarie uimitoare.
Biserica batrana din deal a fost construita de familia nobila locala Balea la inceputul secolului XVII. Este cu un secol mai veche decat biserica de lemn din ses, a doua biserica de lemn din sat, si una dintre cele mai vechi pastrate in Maramures.
Cunoscuta de locuitori sub numele de biserica din Ses, Biserica din Vale a fost ridicata in anul 1712 sau 1717. A fost construita din lemn, dupa un plan dreptunghiular cu absida apoligonala si decrosata.
Muzeul este amenajat intr-o stil specific, intr-o fosta gospodarie taraneasca. Este localizat la baza dealului unde se gaseste cea mai veche biserica de lemn din Maramures. Muzeul cuprinde o colectie de obiecte de port popular si unelte specifice acestei zone.
Inca de la crearea sa, Centrul National de Studii "Mihai Eminescu" avea sa evolueze in doua directii distincte: muzeografia si cercetarea stiintifica, dar fara a rupe legatura intrinseca ce le unea.
Muzeul se afla intr-o cladire construita in perioada 1925-1927, de arhitectul Ilie Purcariu, in stil neo-romanesc.
Este o cladire cu un stil baroc, cunoscuta sub denumirea de Birt sau de Han al Postei, deoarece aici si-au desfasurat activitatea un postalion si un han.
Numele Muzeului de Istorie, Etnografie si Arta Plastica este reprezentat de episcopul greco-catolic Victor Mihali de Apsa, de canonicul greco-catolic Ioan Boros, de profesorul Traian Simu si de invatatorul Ioan Stratan (ei fiind si initiatorii acestei institutii).
Este una dintre principalele atractii ale statiunii Mamaia - Aqua magic. Amplasat la intrarea in Mamaia, este locul deschis tuturor, fara a tine cont de varsta.
Este locul de distractie cel mai aglomerat in perioada estivala. Baza Pinguin este amplasata pe marginea lacului. Astfel, turistii pot incerca de la banalele plimbari cu hidrobicicleta, la amuzantele tractari cu banane gonflabile sau solicitantele ridicari cu parasuta.
Amplasata in centrul municipiului Mangalia, Geamia Esmahan Sultan a fost inaltata de Esmahan Sultan, fiica sultanului Selim al II-lea si data in folosinta in anul 1524.
Situat in aproprierea stadionului, muzeul dispune de o colectie de arheologie unde vizitatorul poate vedea piese arheologice de mare valoare.
Cladire amplasata in partea de nord-est a pietei centrale, este una din cele mai importante constructii din Transilvania.
Centrul istoric al orasului Medias apare ca un muzeu in aer liber. Aici, turistii vor vizita monumentele medievale din piata castelului, care sunt unice in Transilvania.
Edificiul cuprinde doua constructii masive: biserica si manastirea franciscana. Biserica poseda o sala cu un cor alungit fata de proportiile navei. Nava este boltita sub forma semicilindrica cu penetratii si intarita cu arcuri dublouri.
Turnurile medievale sunt unele dintre cele mai importante obiective din oras. Cele 8 turnuri ale cetatii medievale: Turnul Clopotelor, Turnul Croitorilor, Turnul Aurarilor, Turnul Forkesch, Turnul Funarilor, Turnul Mariei, Turnul Rotarilor si Turnul Steingasser, ascund cate o poveste.
In inima orasului medieval se afla o biserica evanghelica cu hramul Sf. Margareta (13 iulie). Tot in acest timp era organizat un mare targ, unde se intalneau mestesugarii din toate partile Transilvaniei
Casa Memoriala Stephen Ludwig Roth se afla in centrul orasului. Sunt expuse piese de mobilier original (scrin pirogravat), fotografii, documente, texte, decupaje
Cele mai vechi colectii dateaza din prima jumatate a secolului XIX, constituindu-se in "Mediascher Altmuseum" care functiona pe langa Gimnaziul Evanghelic din localitate.
Cea mai veche cladire din orasul Miercurea Ciuc este Cetatea - castel Miko, cunoscuta in limba curenta ca cetate.
Cladirea cunoscuta sub numele de Vigado a fost construita in anul 1904 in stil secesionist. Astazi, adaposteste oficiul de calcul, un cinematograf, banca si sedii de firme.
Monumentul Milennium este oprea sculptorului local Kover Oszkar. A fost dezvelit cu ocazia Zilelor orasului din anul 2000 in piata Majlath Gusztav Karoly.
Amplasata in zona centrala a municipiului Miercurea Ciuc, in vecinatatea vechii biserici catolice de pe strada Florilor, biserica este o constructie noua (terminata in anul 2003).
Biserica greco-catolica construita in anul 1930 dupa planurile arhitectului local Berek Ferenc in stil modern, azi biserica ortodoxa.
Costruirea acestei biserici ortodoxe a fost cea mai importanta initiativa de dupa Marea Unire de la 1918. Inceputul ridicarii ei il constituie memoriul din martie 1920, intocmit de preotul Gheorghe Cerbu.
Absolventul scolii de institutori, Nagy Imre a fost profesor universitar. Dupa primul razboi mondial s-a ocupat de sculptura.
Despre ideea infiintarii unui muzeu in Miercurea Ciuc si despre inceputurile acesteia sunt izvoare scrise. Sub presedintia lui Tivai Nagy Imre, a luat fiinta Asociatia Muzeului Secuiesc al Ciucului in ianuarie 1876
Localizat in apropierea centrului orasului, intr-un parc nou pe data de 15 martie 1998 a fost dezvelit bustul din bronz al legendarului erou al miscarii revolutionare pasoptiste, colonelul Gál Sándor, opera sculptorului local Nagy Ödön.
A fost dezvelit in luna mai 1998 in fata scolii generale care astazi ii poarta numele. Bustul a fost facut cu 25 ani mai devreme, cand pictorul implinise 80 de ani, dar a fost depozitat in Muzeul Secuiesc al Ciucului.
Din anul 1880 functiona in oras si un gimnaziu de fete. Astazi, gimnaziul este scoala Generala Petofi Sandor
Fostul Gimnaziu Romano-Catolic a fost construit intre 1909-1911 in stil secesionist.
Teatru de vara este locul de desfasurare a celor mai multe spectacole din perioada estivala.
Situat in Parcul Public al Orasului Ocna Sibiului, in imediata apropiere a statiei C.F.R., "Lacul fara fund" a mai fost cunoscut sub numele de "Lacul Lemnelor" si "Lacul Francisc".
Numele ei este de fapt, biserica "Brancoveanu de Sus". Mai intai a fost o ctitorie a lui Mihai Viteazul (1600), de tip dreptunghiular si absida decrosata (retrasa fata de peretii naosului), cu decoratii pe fatade specific muntenesti.
Baile noi este un centru turistic al statiunii balneare permanente, fiind inaugurat in anul 1972. De atunci se afla in continua extindere.
Complexul lacustru, dezvoltat in sectorul vestic al localitatii, cuprinde lacuri formate prin prabusirea fostelor saline, aflate in exploatare in perioada ultimilor 600 ani.
Intre anii 1978-1983, din lemn de molid si stejar, in stil arhitectonic maramuresan se ridica o biserica.
In strada Cetatii, cam la 200 de metri nord-est de coltul nord-vestic al Pietii Libertatii, se gaseste cetatea medievala "Szekely Tamadt".
Astazi, in cladirea gimnaziului catolic isi desfasoara activitatea internatul Liceul Tamási Ãron. A fost construita intre anii 1909-1910 in stil eclectic-secesionist dupa planurile elaborate de Pápai Sándor.
Se presupune ca data constructiei ar fi la inceputul secolului al XVII-lea. Cladirea gimnaziului catolic adaposteste Liceul Tamási Ãron.
Cladirea este amplasata la sud de vechiul Colegiu. A fost construita intre anii 1910-1912 dupa proiectul arhitectului Magyar Vilmos.
Primul nivel al colegiului a fost construit intre anii 1771-1772, in stil baroc, insa in timpul reconstructiilor s-a alterat.
Pe dealul "Budvár" (635 m) au existat asezari umane inca din perioada neoliticului, fiind vestigii si din perioada epocii fierului.
Este cunoscuta adesea sub numele de biserica "Schimbarea la fata". Aflata pe str. Kossuth, a fost construita la sfarsitul secolului al XVII-lea de un localnic instarit de religie greco-catolica.
Mica biserica ortodoxa a fost construita in 1920 in stil neobizantin.
Ctitorita in centrul orasului (intre Piata Libertatii si Piata Márton Ãron) intre anii 1780-81, este cea care imparte in doua vechea Piata: Piata de Jos si Piata de Sus.
Capodopera a constructorilor de biserici de la sfarsitul secolului al XVIII-lea - Biserica romano-catolica, are un stil care imbina armonios stilurile barocului tarziu si barocului clasicist.
In sec al XVI-lea calugarii franciscani si-au gasit primul adapost in Cetatea Atacata de Secui, iar in 1705 s-au mutat in oras. Intre 1721 si 1779 au construit biserica si manastirea din centrul orasului.
In Registrul oficial al monumentelor din judetul Harghita (1992) este inregistrat ca monument arhitectural.
In imediata vecinatate a cetatii medievale "Székely Támadt", pe str. Tompa László nr. 10, isi are sediul casa memoriala Tompa Laszlo.
In anul 1997, muzeul Haaz Reszo si-a sarbatorit aniversarea de 200 de ani de existenta. Este cel mai dinamic dezvoltat institut din regiune.
Catedrala romano-catolica a fost ridicata in anul 1991, la rangul de bazilica de catre Papa Ioan Paul al II-lea.
Cetatea Oradea, in felul in care se prezinta si astazi - pentagonala, cu bastioane pe colturi si sant cu apa - a fost inaltata intre anii 1570-1618 de arhitecti italieni, ramanand cea mai bine pastrata cetate in stil renascist italian din Europa centrala.
Casa arhitectului Rimanoczy Kalman jr. il are chiar pe acesta proiectant, si apare in peisajul Oradei inca din anul 1903. Stilul cladirii este mai degraba incadrabil in cel eclectic decat in secession, inspiratia gotica-veneziana
A fost construit intre 1912-1914 in stil seccesion berlinez. Palatul Apollo situat pe str. Republicii nr. 12 face parte dintre bijuteriile arhitectonice oradene de la inceput de secol XX.
Palatul prezinta caracteristicile stilului secession german, care insa stilistic se situeaza mai aproape de secesiunea müncheneza (Lilienstil). Pentru prima data in Oradea, la aceasta cladire, s-au utilizat placi cu nervuri de beton armat
Palatul Ullmann a fost construit in stil secession vienez prin anul 1913. Are un parter inalt placat cu faianta verde-albastruie, fatada sobra, decorata cu medalioane in relief de stuc si butoni de caramida.
La adresa str. Independentei nr.1, a fost construit intre 1907-1908 Palatul Vulturul Negru de arhitectii oradeni Komor Marcell si Jakob Dezso, in stil secession.
Initial avea numele de Piata Sf. Ladislau. A primit numele actual de Piata Unirii intre cele doua razboaie mondiale.
Reprezinta un monument de arhitectura baroca in Oradea. Este compus din 57 de arcade care constituie un coridor lung de peste 250 de metri unind 10 cladiri.
Este una din cladirile cele mai impunatoare ale centrului orasului Oradea. Ea dateaza de la inceputul sec XX, inaugurarea a avut loc la 15 octombrie 1900.
Stilul baroc ai anilor 1784 si 1790 se poate observa usor, vizitand cateva cladiri, de exemplu Biserica Ortodoxa sau Biserica cu Luna.
Initial, biserica Sf. Treime de astazi s-a numit Sfanta Brigitta, fiind prima biserica construita in Oradea dupa eliberarea de sub ocupatia turceasca.
Construirea bisericii se finalizeaza in 1742, iar a turnului in 1800. In acest lacas se gaseste cel mai vechi altar bisericesc din oras ce dateaza din 1730.
Muzeul a fost infiintat in fosta Cafenea Muller, frecventata de poet. Inaugurarea muzeului a avut loc in mai 1955. Cuprinde colectia de volume din opera scriitorului aparute atat in timpul vietii poetului, cat si dupa moartea sa.
Muzeul isi are sediul in fostul Palat Episcopal, monument de arhitectura, in stil baroc, construit in 1762 (arhitect Anton Frantz Hillebrandt).
Baile Felix sunt situate la poalele Dealului Craiu, la aproximativ 140 m altitudine, intr-o zona de paduri de fag si stejar, foarte aproape de Oradea.
Cele doua pesteri - "Pestera Mica" si "Pestera Mare" sau "Pestera Liliecilor" - se gasesc in acelasi masiv calcaros denumit Dealul Bisericii la o altitudine de cca. 950 m. Ele se afla la o distanta de 11 m una de alta.
Muzeul Mineritului din Petrosani a fost infiintat in baza Deciziei Sfatului Popular al Regiunii Hunedoara. Primul sediu al muzeului a fost pe strada Ion Creanga la nr. 1 intr-o casa situata pe suprafata actualului Parc Central, peste drum de Casa de Cultura.
Partia de ski Tihuta 1 are un grad de dificultate mic, lungimea de 380 m si este deservita de telescaun.
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat