Este ridicata din barne fasonate peste care s-au aplicat ulterior straturi succesive de tencuiala. Temelia inalta, din piatra de rau, este fixata cu mortar.
Localizata la adresa str. Stefan cel Mare, nr. 44, Casa Lalu adaposteste astazi Palatul Copiilor. Cladirea a fost ridicata in anul 1912 de arhitectul Carol Zane.
De pe bulevardul Mihai Eminescu, in spatele blocurilor, o cladire cu ziduri masive si aspect arhaic contrasteaza izbitor cu noile constructii. Casa Paharnicului este tot ce a mai ramas din vechea piata a orasului, marturie a unui trecut economic in care negotul ocupa un loc de prima importanta.
Este situat in centrul orasului si, potrivit izvoarelor istorice, acest ansamblu arhitectural alcatuit din Curtea Domneasca, Biserica "Sf. Ioan Botezatorul" si Turnul-clopotnita isi are inceputurile in perioada 1468-1475 fiind ctitorit de Stefan cel Mare.
La 4 km de centrul orasului Piatra-Neamt, spre vest, dincolo de Schitul si cartierul Doamna, pe o prelungire nordica a muntelui eponim, se inalta ca o straja a lacului de acumulare construit prin amenajarea hidroelectrica a vaii Bistritei, Batca Doamnei.
Muzeul de Etnografie fost infiintat in 1980. In prezent, muzeul expune obiecte de etnografie si arta populara (textile, ceramica, mobilier), care ilustreaza ocupatii, obiceiuri, port din zona Neamt.
Parcul Zoologic reuneste specii reprezentative din fauna locala si unde ursii, lupii, vulpile, caprioarele, pasarile si un leu, toate constituind o adevarata delectare pentru vizitatorii de toate varstele.
Prima expozitie a fost deschisa publicului in anul 1993 si momentan gazduieste expozitii ale artistilor contemporani.
A luat fiinta in anul 1960 prin donatii, transferuri de la Muzeul arheologic regional sau prin achizitii. Muzeul are o suprafata de 695 mp si cuprinde 4 sali: Specific national si interferente europene, Metafora si culoare, Sectia maestrilor si Repere contemporane.
Muzeul de Stiinte Naturale s-a deschis pentru marele public in 1969, devenind in scurt timp unul din muzeele de referinta din Romania.
Un numar de 3.000 de bulbi de lalele si 100 de zambile au fost plantate in anul 1972, iar in primavara anului urmator au inflorit spre surprinderea si bucuria locuitorilor. Acesta a fost debutul floricultorilor si peisagistilor pitesteni privind cultura florilor bulboase in zonele verzi.
Fara nicio pretentie de a concura cu alte galerii si muzee de profil din tara, Galeria de Arta din Pitesti dispune de suficiente valori de arta moderna si contemporana capabile sa retina atentia vizitatorului.
Unica in Romania, Galeria de arta nativa a fost deschisa in 1971 si prezinta creatii ale pictorilor naivi din intreaga tara.
Cea mai longeviva institutie muzeografica argeseana, Muzeul Judetean Arges poseda un patrimoniu cultural national conservat si valorificat este cel mai important tezaur despre viata din actualul teritoriu al judetului Arges si a Munteniei de Nord.
Cladirea a fost zidita intre anii 1926-1927 de catre bunicul poetului - Hristea Stanescu si cei doi fii mai mici Gheorghe si Nicolae (tatal poetului). In acest imobil s-au mutat (parintii poetului) Nicolae si Tatiana in anul 1931.
Sunt expuse piese de arta decorativa si arta plastica de factura religioasa din secolele XVIII-XX (lucrari realizate de Parvu Mutu, Gheorghe Tattarescu) si carte veche romaneasca din secolele XVIII-XIX. Colectia de arta religioasa a fost infiintata de maica Lavrentia Zainea.
Unic in reteaua muzeelor din Romania, Muzeul Ceasului si-a deschis portile in anul 1963, intr-o sala a Palatului Culturii din Ploiesti, cu ajutorul profesorului Nicolae Simache, director al Muzeului de Istorie intre anii 1954-1971.
Muzeul este adapostit in Palatul Culturii. Este catalogat: monument de arhitectura in stil neoclasic. Sunt expuse piese de port popular din Prahova, tesaturi, covoare muntenesti si oltenesti din secolele XVIII-XIX.
Cladirea in care functioneaza muzeul istoriei prahovene a fost construita in stil neoclasic dupa planurile arhitectului Al. Orascu, autorul proiectelor Universitatii din Bucuresti. Gratie valentelor sale artistice si istorice, cladirea se inscrie in categoria monumentelor de arhitectura din Romania.
Muzeul de Arta Ploiesti isi are originea in Pinacoteca Municipiului Ploiesti, infiintata in noiembrie 1931 in urma eforturilor consecvente ale unui grup de vaza de intelectuali ploiesteni, intre care avocatul, omul politic si colectionarul de arta Ion Ionescu-Quintus,
Muzeul este institutie creata pentru conservarea, cercetarea, punerea in valoare prin diferite mijloace plus expunerea pentru incantarea, instruirea si educarea publicului, a colectiilor de obiecte de interes artistic, istoric, stiintific si tehnic.
Muzeul memorial "I.L. Caragiale" este unul din primele muzee organizate in judetul Prahova si realizate de profesorului Nicolae Simache.
Cumnata compozitorului, inginer chimist Eleonora Constantinescu a donat in vara anului 1993 cladirea in care a locuit Paul Constantinescu. Muzeul reprezinta un important monument istoric si de arhitectura
Este un muzeu unic ce prezinta exponate si documente referitoare la istoria si evolutia industriei petroliere din Romania dar si din lume.
Centrul de echitatie va ofera in orice sezon posibilitatea practicarii calariei, participarii la agreabile plimbari cu trasura, caruta sau sania in splendidul decor la statiunii Poiana Brasov si a imprejurimilor sale.
A fost ridicat din temelie, din porunca vel spatarului Draghici Cantacuzino, in anul 1661, pe un tapsan al muntelui plesuva Mica, pe ruinele altuia mai vechi.
Muzeul cinegetic al Carpatilor, Posada este o sectie a muzeului Peles, deschis la 20 noiembrie 1996. Este destinat vanatorii si are o colectie valoroasa de trofee, medaliate in tara si peste hotare.
Cladirea este cunoscuta mai exact ca fiind Castelul Posada, resedinta familiei Bibescu.
Este cea mai mare constructie eclesiastica de pe Valea Prahovei, avand 30 m lungime si 14 m latime. Este zidita in stil bizantin, cu trei turle: una mare la mijloc si doua in fata.
Expozitia etnografica sau mai exact casa de cultura (asa cum este cunoscuta de locanici) se poate observa o frumoasa expozitie etnografica, cu aproape 2000 de obiecte.
Biserica reformata este amplasata pe partea stanga a drumului judetean care duce la Gheorgheni nr. 13 B. A fost construita intre anii 1790-96 si are suprafata de 170 mp.
A fost construita prin anul 1800. Insa, inainte de constructie, 1782 au trait 130 catolici, peste 100 de ani numarul lor a crescut la 500.In anul 1994 a inceput constructia unei noi biserici romano-catolice, care s-a finalizat in 1998.
Casa memoriala "Aprily Lajos", construita in amintirea vestitului poet ardelean Aprily Lajos (1887 - 1967), nascut la Cluj Napoca, care a copilarit pe aceste meleaguri, in Praid.
Prin exploatari masive de sare au ramas goluri subterane de mari dimensiuni, unde s-a individualizat un microclimat de salina, cu temperaturi relativ constante, intre 14-16 grade C, umiditate scazuta 66-70% si presiune mai mare decat la suprafata in medie de 735-738 mmHg.
Se afla la sud de drumul judetean 13A, la 200 de metri de intrarea in salina, vizavi de moara de sare, la poalele nordica ale dealului "Sohata".
Cladirea este un monument de arhitectura urbana, construit la jumatatea secolului al XVIII-lea. Casa - muzeu a fost translata pe o distanta de 37 metri, de pe amplasamentul ei initial, odata cu modernizarea si reamenajarea teritoriala.
In acest loc, revolutionarii pasoptisti munteni si-au asezat, cu un veac si jumatate in urma, tabara militara. Muzeul readuce in prim plan, o parte din viata si activitatea lui Gheorghe Magheru (1802 - 1880), general si om politic, fruntas al Revolutiei de la 1848.
Muzeul de Arta a apartinut familiei Nae si Tita Simian originari din Salistea Sibiului, proprietari ai unei fabrici de incaltaminte in Ramnicu Valcea, la jumatatea secolului XX.
Din initiativa unor iubitori ai traditiei locale a luat nastere in anul 1957, in cadrul uzinelor resitene, un "Comitet pentru infiintarea muzeului". Intelectuali resiteni au vizat salvarea cu prioritate a vechiului patrimoniu industrial local.
Muzeul Locomotivelor cu aburi - este amplasat in zona Triaj CFR a orasului. Aici se afla expusa prima locomotiva cu abur adusa la Resita, apartinand seriei St.E.G. 52, denumita Szekul si fabricata la Viena dupa proiectele renumitului inginer englez John Haswell, cel care a condus, intre 1840 si 1882, fabrica de locomotive din Viena a St.E.G.
Este o cladire unica in regiunea Moldovei, datorita turnului de interntie florentina.
In aproprierea Complexului Episcopal se afla si Casa Iohann Simeon Brukner, care a fost ridicata inainte de anul 1818, cu o arhitectura in stil clasic gazduind prima farmacie a orasului.
Impunatoarea cladire face parte din contextul urbanistic al Romanului celei de-a doua jumatati a secolului al XIX-lea, denumirea de palat avea sa incununeze dorinta unui demnitar de provincie de a se impune si pe acest plan in fata contemporanilor.
Localizata in centrul municipiului Roman s-a pastrat si Casa vornicului Done, constructie cu o arhitectura oarecum inedita.
In ansamblul patrimoniului istoric si cultural-artistic romanesc, Episcopia Romanului ocupa un loc aparte, impunandu-se printr-o existenta pe cat de indelungata pe atat de bogata in evenimente si contribuind la afirmarea orasului ca un important centru economic, politic si de credinta ortodoxa la rasarit de Carpati.
Deschis in anul 1962, Muzeul de Stiintele Naturii din Roman isi desfasoara activitatea intr-un local monument de arhitectura, de la jumatatea sec. al XIX-lea
Situat la o distanta de 9 km, shitul Posaga este o manastire de calugari, aflata pe Valea Posegii. Este o mica bijuterie de arhitectura si sculptura in lemn si piatra. In imediata apropiere se afla izbucul manastirii, considerat ca avand calitati tamaduitoare.
Este o cascada in trepte de aproximativ 15 m inaltime, situata in apropierea riului Aries, foarte accesibila. Se afla la o distanta de aproximativ 2 km de comuna Salciua.
La doar 5 km distanta de comuna Salciua, intr-un peisaj salbatic este amplasata Poarta Zmeilor.
Pestera Huda lui Papara este cea mai importanta pestera din Muntii Trascau. Accesul se face de pe DN 75 Turda - Abrud, la 1 km inainte de Salciua de Jos urmadu-se un podet pe pana se ajunge la primele case.
Este o rezervatie complexa ce reprezinta un mare aven cu un peisaj pitoresc determinat de prezenta peretilor calcarosi pe suprafata carora apele de precipitatii au format o serie de fasii de culoare vinetie care contrasteaza cu albul - cenusiu al calcarelor.
Aflata pe valea raului Sambata, la poalele Muntilor Fagaras, manastirea este renumita ca loc de reculegere, mangaiere si intarire sufleteasca pentru credinciosii si vizitatorii ce se roaga ori poposesc in acest locas sfant.
Nucleul acestui muzeu l-a constituit donatia Ilenei Antoniu. Ulterior i s-au adaugat piese de arta populara de pe Valea Somesului Mare.
Punctul Muzeal din Sangeorz Bai, judetul Bistrita Nasaud cuprinde o expozitie de istorie locala.
Muzeul a fost infiintat in anul 1981. Aici, publicul vizitator va fi incantat sa descopere o parte din viata si activitatea compozitorului Bela Bartok (1881-1945). Sunt expuse panouri si vitrine cu fotografii si documente originale.
Mai exact, este vorba de casa memoriala a lui Stan Ioan Patras - o cladire situata la aproximativ 200 m de Cimitirul Vesel, pe o straduta laterala.
Este considerat un adevarat muzeu in aer liber. Amplasat in centrul comunei, la biserica parohiala, muzeul cuprinde peste opt monumete de arta populara. Creat in anul 1935, a devenit unic, datorita mesterului popular Ioan Stan Patras.
Pastravaria de la Sapanta apartine de Directia Silvica Baia Mare si este administrata de Districtul Nr. 2 Sapanta al Ocolului Silvic Sighetu Marmatiei.
Cea mai inalta cladire din Transilvania, la Satu Mare este Palatul Administrativ. Are o inaltime de 96,5 metri fiind astfel cu mult mai inalt decat restul cladirilor din Ardeal (cu exceptia turlelor de biserici sau a diferitelor antene).
Atelierul-galerie in care se afla donatia graficianului satmarean a fost deschis in 1986, iar dupa un deceniu - expozitia si atelierul de creatie al lui Paul Erdos.
Cladirea care gazduieste astazi sectia de arta a Muzeului Judetean, a fost construita in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, in stil neogotic, fiind declarata monument de istorie si arhitectura - cunoscuta in oras sub numele de "casa Vecsey".
Muzeul judetean este una dintre cele mai importante institutii de cultura ale judetului Satu Mare.
A fost ridicata la sfarsitul secolului al XIV-lea si inceputul secolului al XV-lea. Poseda un zid de incinta, lung de 1700 m, in care s-au facut creneluri, metereze si guri de pacura care au ramas bine conservate.
A fost conceputa in 1250 ca o basilica de tip romanic tarziu. In 1361 s-a revenit asupra planului initial proiectandu-se o biserica mai mare in stil gotic.
Rapa Rosie este situata la 3 km nord de orasul Sebes, cu acces de pe soseaua Sebes-Daia Romana. Una dintre cele mai interesante monumente ale naturii, este inalta de 125 m si cu latime de circa 800 m. Se intinde pe malul drept al paraului Secas.
Muzeul a fost infiintat in anul 1951, iar din noiembrie 1996, este parte componenta a Centrului Cultural Lucian Blaga din Sebes. Sub numele de "Casa Zapolya", muzeul este mai mult cunoscut.
Casa Memoriala Gyarfas Jeno cuprinde o colectie de creatii ale pictorului, lucrari ale pictorilor locali de la mijlocul secolului al XIX-lea precum si expozitii de arta contemporana.
La scurt timp dupa schimbarea regimului politic din Romania in 1989, in contextul liberalizarii vietii politice si civile, pe teritoriul judetelor Harghita si Covasna, in care majoritatea locuitorilor sunt de etnie maghiara puterea administrativa si politica a fost preluata de Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania.
Muzeul a fost infiintat in 1879 de catre Nagyajtai Csere Janosne Zathureczky Emilia (1823-1905), cuprinde colectii de arheologie, arta, etnografie si stiintele naturii.
Muzeul National Secuiesc este amenajat intr-o cladire special construita in anul 1912, dupa planurile arh. Kós Károly. Cuprinde sectii de arheologie, etnografie, stiintele naturii, arta, biblioteca - carte veche, istorie.
Muzeul cuprinde doua cladiri, la cativa metri una de alta, intre Biserica si cimitir, la intrarea in sat. Cea mai mare parte a colectiei de icoane si de obiecte vechi se gasesc pe cele doua nivele care constituie asa-zisul "Muzeu Nou"
Amplasat pe drumul european E68/81, DN 14, Casa Artelor se diferentiaza de celelalte cladiri prin design-ul sau.
Dorinta de a ridica o catedrala ortodoxa in orasul de resedinta al Mitropoliei-Sibiu, a apartinut, mai intai, marelui mitropolit Andrei Saguna, care printr-o circulara trimisa in eparhie in preajma Craciunului anului 1857, dupa ce in toamna aceluiasi an a obtinut aprobarea Imparatului Francisc-Iosif I
Parcul Natural Dumbrava Sibiului se intinde pe 960 hectare si este situat la 4 km de centrul orasului in directia sud-vest de-a lungul soselei care merge spre Rasinari.
Este unul dintre cele mai vechi parcuri din Romania, fiind infiintat in anul 1856. Inginerul Seifried a fost insarcinat cu elaborarea proiectului si conducerea lucrarilor.
Piata este impartita in doua parti distincte de strada Ocnei care coboara pe sub Podul Minciunilor spre orasul de jos.
Podul Minciunilor, numit si Podul Mincinosilor, aflat in Piata Mica din Sibiu este o atractie faimoasa a acestui oras, fiind primul pod din fier turnat construit in Romania. De fapt, ceea ce atrage si intriga la Podul Minciunilor este denumirea ce a dat nastere la numeroase legende.
Una dintre primele biserici ortodoxe din Sibiu, cea situata in cartierul Iosefin, cu hramul Bunavestire, a fost construita, in anii 1788-1789, cu cheltuiala vaduvei Stana Hagi Petru Luca.
Cel mai vechi edificiu de cult romanesc din Sibiu, dateaza din 1788 si are hramul Sf. Petru si Pavel. Cladirea a fost fondata de episcopul Inochentie Micu Klein fusese intitial o biserica greco-catolica.
Biserica este construita pe locul unui monument mai vechi, monumentul actual este un amplu edificiu in stil gotic, cu planul format dintr-un cor poligonal compus din trei travee, flancat la nord de o sacristie; urmeaza spre vest un transept, apoi nava centrala si cele doua laterale.
Biserica gotica sprijinita de contraforturi, cladirea intitiala a apartinut sec. XV. In interior este o biserica in stil baroc de tip sala, boltita semicircular cu o tribuna deasupra laturii nordice.
Printre cladirile din secolul XVIII situate in Piata Mare din Sibiu, biserica catolica ocupa un loc important. Fiind ridicata relativ tarziu, aceasta cladire construita intr-un stil baroc neostenativ, se incadreaza armonic in contextul arhitectural al orasului.
In anul 1771 se zideste impreuna cu ofelinatul Terezian, din ordinul direct al imparatesei Maria Tereza - Biserica Sf. Elisabeta.
Pe locul actualei capele (situate in Piata 1 Decembrie nr. 2, si cunoscuta sub numele de "Clopotelul de Argint") a fost descoperita o manastire dominicana, ridicata in prima jumatate a secolului al XIII-lea.
Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA se afla situat in Padurea Dumbrava la o distanta de 4 km de oras.
Infiintat in anul 1997, vine sa umple un gol resimtit de muzeologia romaneasca datorat reprezentarii reduse a contributiei pe care sasii si-au adus-o la formarea si imbogatirea culturii romanesti in cei peste 800 de ani de locuire in spatiul transilvan.
Cladirea care l-a gazduit pe poetul Mihai Eminescu in trecerea lui prin Sibiu cu trupa dramatica a lui Matei Pascaly este proprietatea Mitropoliei Transilvaniei, fiind multa vreme folosita ca locuinta de serviciu
Cladirea muzeului este un important monument de arhitectura gotica, al carui nucleu l-a constituit casa primarului Thomas Altemberger.
Inaugurat in 1972 (in cladire-monument istoric si de arhitectura datat din 1568-o casa cu loggie deschisa la parter, situata in Piata Mica nr. 26), Muzeul de Istorie a Farmaciei fiinteaza in spatiul in care, timp de trei secole, incepand din 1600, a functionat farmacia "La Ursul Negru".
Temelia muzeului a fost pusa in 1849, prin infiintarea Societatii Ardelene de Stiinte Naturale (Siebenbürgischer Verein für Naturwiessenschaften), din care au facut parte personalitati marcante ale vietii stiintifice si culturale interne si internationale.
Muzeul de locomotive cu aburi Sibiu a fost inaugurat in 1994 si prezinta 35 de locomotive cu aburi, 2 macarale cu aburi si 2 pluguri cu aburi fabricate intre anii 1885-1958
Muzeul de Vanatoare "August von Spiess", a fost deschis pentru public in 1966 si reorganizat in 1981 intr-o cocheta vila in stil romanesc ce a apartinut colonelului-vanator Spiess, (o autoritate in domeniu ce a detinut pentru multi ani functia de Maistru de Vanatoare a Casei Regale).
Inaugurat in 1993, Muzeul "Franz Binder" este primul si unicul muzeu de etnografie extra-europeana din Romania. Reprezinta un departament al C.N.M "ASTRA" Sibiu.
Atunci cand s-a inceput construirea cladirii Palatului Brukenthal (1778-1788) nimeni nu avea sa isi inchipuie ca zidurile sale vor gazdui cel mai celebru muzeu al Transilvaniei.
Palatul Brukenthal (1777-1785) a fost construit de baronul Samuel Brukenthal, guvernator al Transilvaniei, in stilul barocului austriac.
Este un zid masiv si inalt de piatra, care apara ramasitele comunitatii evreiesti inaintea celui de-al Doilea Razaboi Mondial.
Inchisoarea din Sighet a fost construita in 1897, iar pana in anul 1944 a functionat ca inchisoare de drept comun, cand devine lagar sovietic. Din 1948 este loc de detentie pentru tinerii intelectuali si pentru taranii maramureseni anchetati de Securitate.
Comunitatea evreiasca din Sighet isi are originile inca de la inceputul secolului al XVII-lea. In 1780 se construieste prima sinagoga cu acordul Imparatului Josef al II-lea.
Casa Muzeu "Dr. Ioan Mihaly de Apsa" este adapostita in cladirea in care a locuit acest ilustru om politic si de cultura maramuresean. Muzeul este compus: la parter dintr-o galerie de arta cu lucrari ale pictorului Traian Biltiu Dancus, sculptorului Ioan Bledea si alte lucrari provenite din colectii particulare donate.
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat