Circul Globus este cel mai mare circ din Romania, cladirea fiind inaugurata in 1961. Constructia are 2.500 locuri si numeroase anexe care adapostesc si menajeria deschisa pentru vizitatori.
Teatrul Odeon, unul dintre cele mai reprezentative teatre din Bucuresti, a fost fondat in 1946, sub numele de Teatrul Muncitoresc CFR Giulesti.
Cunoscuta de bucuresteni de Biserica Curtea Veche, cladirea poarta hramul Buna Vestire. Constructia a fost inceputa de catre Mircea Ciobanul in perioada 1558-1559
Biserica Coltea a fost ctitorita in anul 1702, de spatarul Mihail Cantacuzino. Cladirea bisericii reprezenta stilul brancovenesc.
A fost inaltata in perioada 1720 - 1722 de catre Marele logofat Iordache Cretulescu si sotia sa Safta (una din fiicele domnitorului Constantin Brancoveanu). Biserica a trecut de-a lungul timpului prin mai multe etape de renovare.
Legenda spune ca aceasta biserica a fost ridicata de Mihai Viteazul pe dealul Spirei ca multumire, scapand de sabia turcului.
Manastirea Radu Voda (hramul Sfanta Treime) a fost ctitorita in 1568, de catre Alexandru Mircea, fiul lui Mircea Ciobanu si stranepotul al lui Vlad Tepes.
Constructie mica dar cu totul remarcabila, biserica Stavropoleos dateaza din anul 1724, fiind ctitorita de calugarul grec Ioanichie de la manastirea Goura.
Poetul bacauan la origini s-a mutat in Capitala in anul 1933, intr-o casa cosntruita din banii sotiei sale, Agatha Bacovia.
Probabil este singura casa memoriala compusa dintr-un apartament de cinci camere si dependinte.
Casa memoriala Liviu Rebreanu este gazduita intr-o casa taraneasca specifica zonei, ridicata in anul 1957 cu sprijinul localnicilor si cu contributia sotiei si fiicei scriitorului Liviu Rebreanu.
Localizata intr-un cartier de pe dealul Piscului, casa memoriala de pe Str. Martisor a fost locuita de cel mai mare poet român al secolului nostru: Tudor Arghezi - pseudonimul lui Ion N. Theodorescu.
Inaugurata in anul 1990, in interiorul casei Constantin Joja sunt reconstituite aspecte legate de viata si activitatea arhitectului Constantin Joja.
Asezata intr-un cartier din nordul orasului, pe strada care astazi poarta numele scriitorului (fosta Mihail Cornea), casa a fost construita in anul 1912, familia acestuia (parintii si cele patru fiice) mutandu-se trei ani mai tarziu.
Muzeul este adapostit in fosta locuinta a sculptorului Frederic Storck si a sotiei acestuia, pictorita Cecilia Cutescu-Storck. Cladirea, conceputa in stil anglo-normand, este opera arhitectului A. Clavel si a fost construita in 1913.
Colectiile independente ale fratilor Beatrice si Hrandt Avakian, reprezinta o predilectie comuna pentru arta orientala, explicabila poate si prin obarsia familiei, originara din Siria.
Colectia a fost donata Muzeului de Istorie a Municipiului Bucuresti ca urmare a dorintei exprimate de cunoscutul medic radiolog si pasionat colectionar numismat Dr. George Severeanu inainte de disparitia sa, 20 septembrie 1939.
Locuinta actritei Maria Filotti (1883 - 1956) a fost deschisa publicului in 1965. Aici, se pastreaza intacta atmosfera din timpul vietii artistei si se prezinta momente din viata si creatiile actoricesti ale Mariei Filotti
Ideea de a infiinta unui muzeu al Bancii a aparut ca o consecinta a constientizarii faptului ca un asemenea asezamant, cum este Banca Nationala, trebuie dotat cu o "vitrina" adecvata.
A fost inaugurat in iunie 1969, sub denumirea "Muzeul Ceferistilor", la implinirea a 70 de ani de la deschiderea liniei de cale ferata Bucuresti Filaret-Giurgiu.
Muzeul Colectiilor de Arta se afla intr-o cladire istorica a Bucurestiului - Palatul Romanit, a carui constructie a fost inceputa in primii ani ai veacului al XIX-lea. In deceniul al treilea al secolului XIX, edificiul a ajuns in posesia lui Grigore Romanit, mare vistiernic al domnitorului Grigore Ghica (1822-1828).
Muzeul se afla intr-o casa bucuresteana de la sfarsitul secolului al XIX-lea - inceputul secolului al XX-lea, construita in stil neoclasic, cunoscuta initial sub numele de Casa Appel.
Biblioteca Nationala este amplasata in centrul vechi al Bucurestiului, in cladirea cunoscuta drept Palatul Bursei, vis-a-vis de Banca Nationala a Romaniei.
Muzeul de Arta Populara este "prima casa in stil popular romanesc", la bariera de nord a orasului.
Cu ani in urma, pe o strada de legatura, pe atunci mai discreta, intre Stirbei Voda si Calea Grivitei, la etajul intai al unei case in care arta plastica si decorativa aleasa, lemnul lucrat, obiectele de cult sau stampele japoneze se gaseau, necautate, ci rasarite si implinite acolo, parca dintotdeauna, intr-un decor interior intim
Deschis publicului in primavara anului 1947, Muzeul de Arta Veche Apuseana "ing. Dumitru Furnica-Minovici" este o cladire-institutie armonios construita.
Este gazduit de o fosta sinagoga, construita in 1910. Cunoscuta sub denumirea de Sinagoga Unirea Sfanta, fosta Sinagoga Croitorilor, a functionat ca locas de cult pana in 1968, iar din 15 ianuarie 1978 devine muzeu.
Prin decretul princiar nr. 142 din 1834, semnat de domnitorul Alexandru Ghica (1834-1842), este fondat "Museul National" din Bucuresti. Initiativa fondarii acestei institutii a apartinut fratelui domnitorului, marele ban Mihalache Ghica.
Casa memoriala Nottara evoca publicului vizitator viata si opera marelui actor Constantin I. Nottara (1859-1935) si aceea a fiului sau Constantin C. Nottara
Muzeul a fost finalizat in anul 1954, in urma donatiei facute de fiul si fiica savantului, in casa unde a trait si a lucrat, intre anii 1910 - 1938, marele neurolog.
Muzeul pastreza amintirea unuia dintre cei mai de seama savanti romani, intemeietor al Institutului de Bacteriologie ce-i poarta si azi numele.
Muzeul marelui critic literar, George Calinescu se afla intr-o casa modesta, care se remarca prin gradina in care sunt presarate sculpturi.
Palatul Casei de Economii si Consemnatiuni, cunoscut si sub denumirea prescurtata de Palatul CEC, are o poveste tumultoasa, deoarece a fost construit, daramat si inapoi reconstruit.
Muzeul "Gheorghe Tattarescu" este mai mult decat o casa memoriala, structurata in locul in care a trait si creat renumitul pictor Gheorghe Tattarascu timp de peste trei decenii.
Muzeul Militar National joaca un rol important in cunoasterea traditiilor istorice ale Ostirii romane. Infiintat in 1923 printr-un decret semnat de regele Ferdinand
In 1936, dr. Nicolae Minovici doneaza, orasului Bucuresti, vila sa in stil popular romanesc, construita in 1905, dupa planurile arhitectului Cristofi Cerchez, precum si intreaga sa colectie de arta populara
Muzeul isi are locul in incinta Manastirii Antim. Colectia cuprinde arta brancoveneasca, istoria tiparului si carte veche.
Cunoscut mult timp sub denumirea de Foisorul de foc, Muzeul National al Pompierilor este monument istoric si de arhitectura, construit in 1892. A functionat atat ca foisor de foc cat si rezervor de apa.
Cea mai mare staţie de cale ferata din Romania, Gara de Nord a fost inaugurata in septembrie 1872, sub denumirea de "Gara Targovistii".
Muzeul National de Arta are trei galerii de arta si o istorie regala: Galeria de Arta Europeana, Galeria de Arta Veche Romaneasca, Galeria de Arta Romaneasca Moderna, toate insumeaza opere expuse intr-o maniera atractiva si moderna, orice vizita fiind un mod agreabil si instructiv de a petrece timpul.
Inaugurat in sediul Palatului Parlamentului in octombrie 2004, Muzeul de Arta Contemporana gazduieste expozitii tematice ale artistilor romani contemporani.
Institutia a aparut in 1970, ca cel dintai muzeu de arheologie si istorie din tara.
Amenajat in cladirea istorica a Institutului Geologic al Romaniei (1906), Muzeul National de Geologie a fost deschis publicului in anul 1990.
Cladirea in care se afla muzeul a fost construita dupa planurile arhitectului I. D. Berindei in stilul baroc francez al epocii Ludovic al XVI-lea, pentru Gheorghe Grigore Cantacuzino, fost presedinte al Consiliului de Ministri, poreclit "Nababul" pentru fabuloasa sa avere.
Palatul Telefoanelor a impresionat inca de la ridicarea sa, intre 1929 si 1934, din cauza inaltimii neobisnuite pentru un oras ca Bucurestiul.
Reinfiintat in anul 1994, dupa ce prima institutie de acest fel inaugurata in mai 1971 fusese desfiintata in 1979 pe motivul ca era organizata in sectorul "O" de la tribuna a I a Stadionului 23 August, deranjind serviciile de protocol inalt.
Aici se gaseste o colectie variata, ce ilustreaza evolutia teatrului romanesc si cuprinde masti, statuete, tiparituri vechi, picturi, fotografii, afise programe, schite, machete de decor si corespondenta.
Fondat in 1909 de inginerul Dimitrie Leonida (1883-1965), institutia are ca model Muzeul Tehnic din Munchen (1903), fiind vizitat de Leonida in perioada studiilor universitare efectuate la Politehnica din Charlottenburg (1903-1908), langa Berlin.
De numele lui Theodor Aman se leaga infiintarea a primei scoli superioare de arte plastice din Bucuresti, al carei director a fost mai bine de un sfert de veac.
Muzeul Theodor Pallady cuprinde colectia Gheorghe si Serafina Raut. Este amenajat incepand cu 1971 in Casa Melik - una din casele negustoresti cele mai vechi din Bucuresti.
Muzeul prezinta istoricul Universitatii din Bucuresti. Colectia cuprinde exponate originale si facsimile: cursuri, manuscrise vechi, fonduri arhivistice ale unor fosti profesori, brevete, diplome, fotografii, timbre, medalii; piatra fundamentala a cladirii Universitatii (pusa la 10 octombrie 1857).
Muzeul Zambaccian a fost inaugurat in 1947, dupa ce K. H. Zambaccian a donat statului casa si colectia sa de arta, cam 310 lucrari.
Observatorul Astronomic Admiral Vasile Urseanu si fondatorul acestei instituii al carui nume este in prezent asociat cu cel al institutiei, s-au scris cateva materiale de sinteza, unele foarte documentate
A fost construit in perioada 1898-1900, in stil baroc cu accente decorative de Art Nouveau, de catre arhitectul I. Berindey. Astazi, Palatul Cantacuzino gazduieste muzeul dedicat celebrului muzician roman George Enescu.
Statuia Aviatorilor a fost inaugurata in 1935 in prezenta lui Carol al II-lea. Numele corect al statuii este Monumentul Eroilor Aerului. Se afla pe fosta Sosea Jianu, acum Bulevardul Aviatorilor.
Palatul Voievodal (construit in 1972), este cunoscut mai mult ca sub numirea de Curtea Veche. Astazi, se gasesc numai ruine, insa se preconizeaza ca acestea vor fi restaurate si acoperite cu o cupola de sticla.
In anul 1911 s-a ridicat cladirea Castelului si o serie de grote, cascade si fantani arteziene, toate situate in parcul al carui proprietar a fost printul Gheorghe Cantacuzino zis "Nababu".
Muzeul memorial "Cezar Petrecu" este o sectie a Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie din Ploiesti. Cladirea are trei nivele , din care doar paterul si primul etaj sunt deschise publicului. Vizitatorul va vedea aici... fotografii de familie, caietul de elev, file din jurnalul personal, volume cu dedicatii, manuscrise, distinctii primite, mobilier rustic, ceramica romaneasca, statui si tablouri, dar si acte ...
Zidita din piatra de cariera, biserica Domenasca este o copie redusa a Manastirii Horezu. Prin arhitectura deosebita, dotarile interioare precum si vechimea sa, intra in randul monumentelor remarcabile ale statiunii.
Situat intre Biserica Domneasca si statia CFR, a fost ridicat in anul 1928 prin grija patronului fabricii de hartie Otto Schiel. Statuia a fost dedicata eroului "Caporal Vasile Musat", cazut in primul razboi mondial.
cel mai mare loc de relaxare din orasul Buzau, Parcul Crang poseda o suprafata de aproximativ 10 hectare. Aceasta suprafata reprezinta o parte dintr-o padure de 189 ha, numita padurea Crang, un rest din Codrii Vlasiei.
Monumentul de arhitectura casa Vergu-Manaila din secolul al XVIII-lea gazduieste colectia de etnografie. Structura tematica a expozitiei permanente prezinta ocupatiile fundamentale, ocupatii secundare
Rugaciunea este un monument funerar, executat la comanda de Brancusi la Paris in atelierul sau din Montparnasse. Initial a concepuse un ansamblu, sub forma unei platforme cu trei trepte pe care, o femeie acoperita cu un voal, plange incovoiata de durere.
Cladirea seminarului teologic face parte din complexul epscopal. Avand un stil neoclasic, cladirea a fost construita 1836-1838, de catre episcopul Chesarie.
In anul 1891, Basil Iorgulescu cerea Ministerului Cultelor si Instructiunii Publice permisiunea de a constitui la Buzau o colectie de piese arheologice si istorice, care fusesera adunate de acesta in cei peste 10 ani de cautari in judet.
Infiintat in anul 1969, muzeul are expuse obiecte colectionate de Iulia Folea Troceanu
Catedrala Ortodoxa Sf. Nicolae este monument de arhitectura religioasa. Edificiul a fost construit in anul 1838.
La poalele muntelui Cozia, nu departe de apele Oltului, se inalta manastirea de calugari Turnu.
Este un schit de calugari si se afla amplasat pe o insula a lacului de acumulare al hidrocentralei Calimanesti de pe raul Olt, fiind legat de statiunea balneo-climaterica Calimanesti-Caciulata printr-un pod, la o distanta de 5 km de la halta C.F.R. Calimanesti-Jiblea.
Avand un stil normand, castelul Voila este specific secolului XIX. Castelul este ctitoria lui Dimitrie Barbu Stirbei, pe mosia sa, Campina. Astazi, cladirea adaposteste Sanatoriul de Boli Nervoase.
Infiintata in anul 1949, Biblioteca avea primul fond de carte in numar de 4000 de volume. Continuatoare a traditiei initiate de dr. C. I. Istrati, Biblioteca Municipala Campina detine la ora actuala un numar de 68500 volume din toate domeniile cunoasterii.
Muzeul a fost inaugurat in anul 1897, fiind deschis pentru public in timpul vietii lui Hasdeu. Dupa moartea lui, incercarile mostenitorilor de a determina autoritatile sa deschida un muzeu au esuat.
Exteriorul casei este dominat de terasa de lemn care se intinde pe toata lungimea etajului, imprimandu-i un aer cald si intim si amintind de foisoarele caselor taranesti romanesti.
Infiintat la inceput ca Muzeu de etnografie si stiintele naturii, a fost reprofilat in 1967 ca Muzeu al lemnului. Este unic in tara prin denumire si printre putinele din Europa, ca tematica si pentru valoarea exponatelor.
Casa profesorului Ion Tugui adaposteste cea mai mare colectie de linguri de lemn din tara. Peste 5.300 de exemplare de diverse marimi, utilizari, forme, din cele mai diferite specii de lemn, realizate de mesteri din tara si din intreaga lume.
A fost ctitorita in anul 1215, prin traditie de catre Radu Negru Voievod. Mai tarziu, a fost reconstruita de Basarab I si fiul sau, Nicolae Alexandru. Aceasta va fi recladita de Matei Basarab, cand devine si manastire.
Expozitia este instalata intr-o casa cu etaj, tipic musceleana, cu cerdac la etaj datand de la sfarsitul secolului al XIX-lea. A apartinut familiei poetului George Toparceanu din 1905.
Muzeul de etnografie si arta populara expune o gama variata de obiecte traditionale.
Infiintat in anul 1889, Muzeul cuprinde obiecte din domeniile: istorie, arheologie (ciste din epoca bronzului, ceramica de import elenistica, ceramica romana, arme din sapaturile de la castrul Jidava), numismatica, arta, stiintele naturii (fauna si flora din zona Campulung) si etnografie.
Castru roman Jidava a facut parte din linia de aparare. A fost renovat complet acum cativa ani, tot atunci s-a reconstituit una din cele 4 porti.
Palatul Cnejilor este un ansamblu monumental situat in comuna Ceahlau. Ruinele inca impunatoare ale altui monument istoric se inalta dupa 3 km de drum prin satul Schit, pe un platou din stanga paraului cu acelasi nume.
Scrierile de demult mentioneaza ca prima biserica a manastirii Cheia a fost ridicata la 1770. Se presupune ca aceasta biserica a fost din lemn si avea hramul hramul Sfantul Nicolae.
Muzeul Vaii Superioare a Teleajeanului a fost infiintat in anul 1975. Astazi, acesta se gaseste intr-o casa in stil rustic.
Iubitorii de fluri vor fi dezamagiti in totalitate, deoarece aici nu se afla altceva decat obiecte traditionale vechi.
Valea Sighistelului este o vale ce adaposteste peste 160 de pesteri pe numai 15 km p, cele mai cunoscute fiind pesterile Magura si Coliboaia, a caror vizita necesita echipament adecvat si sursa de lumina.
Groapa Ruginoasa este un fenomen cu totul deosebit. Este o imensa ravinare sapata pana in creasta culmii care inchide spre sud Valea Seaca, cu adancime de peste 100 m si un diametru de peste 600 m.
Cheile Galbenei incep brusc la piciorul unui perete vertical de calcare, de cateva sute de metri inaltime unde se afla Izbucul Galbenei, un mic lac de 4-5 m diametru.
Daramaturi de piatra cenusie si bolovani mari, un zid de aproape 8 metri inaltime si fundatiile a doi pereti (reconstruit in 1927) - atat a mai ramas azi din falnica cetate de odinioara.
Biserica romano-catolica a fost sfintita in 1783, cu hramul Sfantului Anton de Padua; pelerinajul avand loc la 13 iunie.
La Cislau este singura herghelie de cai pursange englez din Romania. Directia Silvica administreaza herghelia buzoiana (cca. 200 cai pur sange englez), o rasa recomandata pentru concursuri de viteza.
Acvariul USAMV a fost realizat in anul 2003, in cadrul Universitati de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca.
Catedrala a fost construita intre 1921-1933 in stil bizantin si romanesc. Cladirea este impodobita cu bogate reliefuri cioplite in piatra, pline de fantezie, motive geometrice si florale.
Gradina Botanica a Universitatii Babes Bolyai din Cluj-Napoca a fost infiintata in anul 1920 de catre prof. Alexandru Boza.
La inceput in acest loc se afla prima biserica a Clujului, care a fost construita la sfarsitul secolului XI, inceputul sec. XII, si distrusa cu ocazia navalirii tatarilor.
Palatul Banffy a fost construit intre 1744-1785; poseda un stil baroc tarziu si rococo, fiind proiectat de arhitectul sibian Johann Blaumann.
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat