Romania

Obiective turistice și atracții în Romania

Muzeul de Arta Roman
Muzeul de Arta Roman

In primii ani ai existentei sale muzeul a functionat in acelasi local cu Muzeul de Istorie. Spatiul afectat era insa mult prea restrans. Din 1970 Muzeul de Arta isi gaseste un sediu adecvat situat pe str. Mihai Eminescu, nr. 3, pus in valoare si de ambianta naturala generoasa.

Lacul Bolcii
Lacul Bolcii

Pierdut parca printre dealurile localitatii Sacelu (judetul Gorj), Lacul Bolcii are o istorie aparte, fiind subiectul multor legende locale.

Muzeul Manastirii Brancoveanu
Muzeul Manastirii Brancoveanu

Una din importantele lucrari executate dupa sfintirea manastirii a fost amenajarea muzeului. La fel ca si biblioteca, muzeul este o alta piesa ce figura in planurile initiale de constructie

Manastirea Peri
Manastirea Peri

Manastirea Peri este situata in apropierea localitatii Sapanta. Este o manastire cu traditie, infiintata pe vremea voievozilor Dragosesti pe locul unei vechi sihastrii ce purta hramul Sfantul Arghanghel Mihail.

Valea Beusnitei
Valea Beusnitei

Nu gasesti nicaieri ape repezi de munte decat in Valea Beusnitei. Aici, apele formeaza pe cursul lor o succesiune deosebita de cascade in trepte. Astfel, Cascadele Beusnitei au devenit unice in peisajul romanesc prin frumusetea si originalitatea lor.

Valea Susarei
Valea Susarei

Frumusetea unor locuri montane nu poate fi descrisa in cuvinte, ci trebuie sa le vezi. In imediata vecinatate a satului Sasca Montana, urmand cursul raului Susara se afla Valea si Cheile Susarei, caracterizate prin paduri de fag cu vegetatie abundenta.

Manastirea Nera
Manastirea Nera

Manastirea Nera este unul dintre asezamintele monahale noi din tinutul Banatului. Aflata la poalele Muntilor Locvei, pe malul stang al raului Nera (de la care si-a luat si numele)

Turnul pompierilor
Turnul pompierilor

Construit in anii 1903-1904, turnul are o inaltime totala de 45 m. La baza turnul are sectiune rectangulara in exterior cu latura de 4,32 m, interiorul fiind realizat octogonal, grosimea peretilor fiind de 80 cm.

Statuia Lupa Capitolina (Lupoaica)
Statuia Lupa Capitolina (Lupoaica)

Statuia Lupoaicei din Satu Mare ii infatiseaza pe legendarii intemeietori ai Romei, fratii Romulus si Remus, alaptati de o lupoaica. Statuia reda legenda intemeierii Romei, conform careia cei doi frati care au intemeiat orasul au fost ingrijiti de o lupoaica.

Sinagoga
Sinagoga

Este construita in stil maur si prezinta o fatada tripartita cu avancorp central, alaturi se afla casa de rugaciune cu templul.

Monumentul Ostasului Roman
Monumentul Ostasului Roman

Monumentul Ostasului a fost ridicat in semn de omagiu soldatilor Armatei a IV-a care au purtat lupte grele in octombrie 1944, pentru eliberarea teritoriului de nord al Romaniei.

Biserica Reformata "cu lanturi"
Biserica Reformata "cu lanturi"

Biserica reformata "cu lanturi" reprezinta o parte din imaginea arhitecturii orasului in sec. al XVIII-lea.

Catedrala Romano-Catolica
Catedrala Romano-Catolica

Biserica parohiei din Satmar a fost ridicata la rangul de Catedrala de episcopul Fischer István, acest fapt a solicitat marirea si largirea bisericii. Ca sa extinda naosul bisericii mai intai s-a demolat fatada vechii biserici si turnul de pe partea de nord.

Catedrala Ortodoxa "Adormirea Maicii Domnului"
Catedrala Ortodoxa "Adormirea Maicii Domnului"

Construita intre anii 1932-1937, cladirea respecta stilul bisericilor romanesti cu braul exterior specific. Pictura a fost executata de fratii Eugen si Eremia Profeta.

Biserica "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril"
Biserica "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril"

Cladirea catedralei romane a fost construita intre anii 1932-1937, fiind asezata pe locul vechii biserici romanesti din Satu Mare, construita intre anii 1799-1803.

Turnul Studentului
Turnul Studentului

Aflat langa parcul orasenesc, Turnul Studentului este unul dintre cele mai interesante vestigii feudale din oras.

Troitele
Troitele

De-a lungul satului se insira trei troite zidite din piatra si caramida, datand de peste 150 de ani (1803, 1814, 1817) cu pictura in fresca si cruci de lemn in interior.

Bastionul Haller
Bastionul Haller

Construit in 1552 la capatul Bd. Coposu. Cladirea are forma de pica si a fost initiata de generalul austriac Castaldo in timpul primariatului lui Petru Haller.

Bastionul Soldisch (al Mercenarilor)
Bastionul Soldisch (al Mercenarilor)

Ultimul turn al orasului (din punct de vedere cronologic), a fost ridicat intre 1622 si 1627, ca fortificatie de aparare a orasului de sus.

Turnul Archebuzierilor
Turnul Archebuzierilor

Este ridicat pe o fundatie octogonala, incetul cu incetul a devenit Turnul Panzarilor dupa breasla care il avea in ingrijire.

Turnul Olarilor
Turnul Olarilor

A fost construit in sec. XV din piatra si consolidat un secol mai tarziu. De plan dreptunghiular, cu o retragere a corpului paralelipipedic al turnului, de la cel de al doilea nivel, unde pe fiecare latura sunt practicate cate doua deschideri inguste de forma unor metereze.

Turnul Dulgherilor
Turnul Dulgherilor

Este un turn de flancare alipit incintei a III-a. Plan circular la baza. De la nivelul cornisei, turnul primeste forma unei prisme octogonale incheiata in portiunea superioara printr-o parte iesita in exterior sustinuta de console cu guri de pacura intre arce.

Turnul Gros
Turnul Gros

Cea mai masiva constructie de plan semicircular, cu ziduri de caramida (la baza din piatra) si o platforma pe care erau amplasate tunurile. Turnul are o forma de U iesind cu circa 25 m in afara zidului exterior.

Turnul Scarilor
Turnul Scarilor

Una dintre cele mai vechi cladiri din Sibiu, secolul XIII, este singurul dintre cele 3 porti de acces in prima incinta de fortificatii care s-a pastrat.

Turnul Portii
Turnul Portii

Este un turn de aparare lipit de cladirea vechii primarii. A fost ridicat in sec. XIV si este una dintre cele mai bine pastrate cladiri ale incintei a treia.

Turnul Pulberariei
Turnul Pulberariei

Amplasat in curtea grupului Scolar Independenta, a fost ridicat la mijlocul secolului XVI in cadrul centurei a IV-a de aparare, avand rol de depozit pentru praful de pusca.

Turnul Pielarilor
Turnul Pielarilor

Turnul Pielarilor apartine incintei a IV-a, construita in 1457, este unul din cele doua turnuri pastrate din Orasul de Jos.

Turnul Sfatului
Turnul Sfatului

Este unul dintre cele mai cunoscute monumente ale orasului Sibiu. Are acest nume deoarece apara poarta de intrare in cea de a doua incinta, situata in imediata apropiere a cladirii ce adapostea primaria Sibiului

Casa Hermes
Casa Hermes

Denumita la inceput "Casa Asociatiei Micilor Meseriasi" (Burger-und Gewerbeverein-Haus) a fost construita intre anii 1865-1867 si inaugurata la 24 noiembrie 1867, devenind sediul administrativ al acestei Asociatii, precum si un loc destinat desfasurarii unor activitati diverse

Statuia Episcopului Teutsch
Statuia Episcopului Teutsch

Intre Biserica Evanghelica si Liceul Brukenthal se afla statuia episcopului Georg Daniel Teutsch, realizata in 1899 de sculptorul Adolf von Donndorf din Stuttgart.

Pasajul Scarilor
Pasajul Scarilor

Este cel care face legatura dintre orasul de sus si orasul de jos prin doua ramificatii de scari si arcade inconjurand zidurile cetatii din jurul Bisericii Evanghelice.

Gradina Zoologica
Gradina Zoologica

In 1929 si-a deschis pentru prima data portile in padurea Dumbrava Gradina Zoologica (prima din Romania) de catre Intreprinderea de electricitate la initiativa inginerului Szekely caruia i-a venit ideea dupa ce a gasit niste vulpi pe cand lucra la repararea barajului de la Sadu.

Complexul Ursuline
Complexul Ursuline

Complexul Ursulinelor este format din Biserica greco-catolica si din fosta Manastire a Ursulinelor. Prima cladirea ridicata pe acest loc in 1474 a fost manastire dominicana pana in 1543, cand, cu ocazia reformei religioase ce a determinat trecerea unei mari parti a populatiei sasesti la religia lutherana

Parcul Astra
Parcul Astra

Situat in inima orasului, parcul este delimitat de strazile Mitropoliei, George Baritiu, Ioan Lupas si Piata Unirii. Ideea infiintarii unui parc in urma demolarii zidurilor cetatii de pe aceasta parte dateaza din 1869 si se materializeaza in 1879

Garile Regale
Garile Regale

Sinaia este singurul oras din Romania care se mandreste cu 2 gari regale. Cea veche a fost construita in anul 1886 de directia generala a Cailor Ferate Romane pentru regele Carol I. In aceasta gara oprea si opreste din nou cel mai vestit tren din Europa, Orient Expressul.

Muzeul Peles
Muzeul Peles

Amplasat in cladirea Castelului Peles, Muzeuleste impartit pe mai mutle etaje. In interior, muzeul ingemaneaza o varietate de decoratiuni specifice neorenasterii germane, existand si incaperi in diverse alte stiluri: renastere italiena, baroc german, rococo, hispano-maur si turcesc.

Casa de vanatoare Foisor
Casa de vanatoare Foisor

Cladirea cu 43 de camere a fost o casa indragita de toti regii Romaniei. A fost terminat inaintea Castelului Peles, drept urmare aici a stat Regele Carol I si Regina Elisabeta pana la terminarea castelului.

Grota Miresei
Grota Miresei

Numele de Grota Miresei a aparut dupa anul 1920, cand, la patru zile dupa nunta, o localnica s-a sinucis, aruncandu-se din varful Muntelui de Sare. Din Grota Miresei - formata in 1914, prin prabusirea unei mine de sare - a ramas lacul.

Muntele de sare
Muntele de sare

Muntele de sare de la Slanic Prahova se gaseste in intravilanul orasului Slanic, cu intrarea pe strada Baia Baciului.

Mina Unirea
Mina Unirea

Lucrarile de deschidere au inceput in februarie 1938 iar exploatarea propriu-zisa s-a efectuat intre anii 1943-1970. Mina este alcatuita din 14 camere cu profil trapezoidal cu 10 m deschidere la tavan si 32 m la talpa, inaltime 54 m si inclinatie a peretilor de 60 grade.

Atletul albanez
Atletul albanez

Atletul albanez din Slatina nu va arunca nici sulita si nici nu va alerga 400 de metri garduri pentru o prajitura. Aici, vitrinele "Atletului" duduie de halvita cu alune si torturi de inghetata.

Biserica Sfintii Voievozi
Biserica Sfintii Voievozi

Biserca (cu hramul Sfintii Voievozi) a fost construita in 1618 de catre postelnicul Ianache Caragea si o perioada a servit ca biserica a manastirii Vaideei. Biserica a fost reconstruita si extinsa in 1634 de domnitorul Matei Basarab.

Manastirii "Adormirea Maicii Domnului" - Balaciu
Manastirii "Adormirea Maicii Domnului" - Balaciu

A fost ctitorita de boierul Neacsu Pitisteanul, pe vremea domnitorului Grigore Ghica. Este amplasata pe malul stang al raului Ialomita, in vecinatatea satelor Balaciu si Crasani.

Monumentul Eroilor Romani din Primul Razboi Mondial
Monumentul Eroilor Romani din Primul Razboi Mondial

Monumentul Eroilor Romani din Primul Razboi Mondial. Crucea memoriala este amplasata in curtea Bisericii Ortodoxe, fiind inaltata in memoria eroilor din comuna cazuti in Primul Razboi Mondial.

Monumentul Eroilor Romani din Al Doilea Razboi Mondial
Monumentul Eroilor Romani din Al Doilea Razboi Mondial

Monumentul Eroilor Romani din Al Doilea Razboi Mondial. Obeliscul a fost dezvelit in anul 1970, fiind amplasat in curtea Bisericii Ortodoxe. Monumentul are inaltimea de 2,70 m si este realizat din beton.

Muzeul Ciprian Porumbescu
Muzeul Ciprian Porumbescu

Muzeul Memorial "Ciprian Porumbescu", inaugurat in 1971, este organizat intr-o cladire impozanta nu numai prin vechime (dateaza de la inceputul sec. XIX), ci si prin coordonatele neoclasice ale stilului arhitectonic.

Muzeul de Istorie
Muzeul de Istorie

Muzeul de Isorie din Targoviste isi desfasoara activitatea in fosta cladire a tribunalului, monument de arhitectura, ridicat in 1902.

Muzeul de arta Targu Jiu
Muzeul de arta Targu Jiu

Infiintat in anul 1984, Muzeul de Arta din Targu Jiu functioneaza in noul sediu aflat in Parcul Central, din aprilie 1993, nu departe de binecunoscutele opere ale lui Constantin Brancusi.

Manastirea "Magura Ocnei"
Manastirea "Magura Ocnei"

Manastirea "Magura Ocnei" apare mentionata prima data intr-un document din 13 noiembrie 1665. A fost refacuta in mai multe etape: in anii 1665, 1750, 1803, 1990.

Manastirea Raducanu
Manastirea Raducanu

Edificiu religios construit de catre marele logofat Nicolae Buhus in 1664 si refacuta ulterior de catre Radu Racovita care a adaugat unele elemente de o frumusete deosebita.

Teatrul National
Teatrul National

Initial, teatrul functiona impropriu in cladirea Palatului Culturii, alternativ cu Filarmonica de Stat, fiind beneficiari ai aceleasi incaperi: Sala Mare a Palatului Culturii.

Templul israelit
Templul israelit

Templul israelit din Targu-Mures a fost infiintat in anul 1900 de catre fosta comunitate evreiasca "Status Quo". Reprezinta proiectul arhitectului Jakab Gartner din Viena.

Gradina Zoologica
Gradina Zoologica

Infiintata in anii `60, Gradina Zoologica din municipiul Targu-Mures reprezinta un important punct de atractie atat pentru populatia locala cat si pentru turisti. La inaugurare existau aici numai 10 animale, donate de Asociatia Vanatorilor si de Intreprinderea de Exploatare Forestiera - 3 lupi, 2 ursi, 2 mistreti, 2 fazani si o caprioara

Sinagoga din Cetate
Sinagoga din Cetate

Intre 1863-1865 in cartierul central Cetate, (de unde ii vine si numele), Sinagoga este proiectata de arhitectul vienez Ignatz Schuhmann, in stil eclectic.

Castelul Huniazilor
Castelul Huniazilor

Cel mai vechi monument din Timisoara, Castelul Huniazilor a fost construit intre 1443 si 1447, de catre Iancu de Hunedoara, pe locul vechiului castel regal din secolul XIV. In secolele XV si XVI, a servit de resedinta nobiliara, pentru ca intre anii 1552-1716 sa fie resedinta pasei. Ulterior, a fost cazarma de artilerie.

Statuia Sfintei Maria
Statuia Sfintei Maria

Se spune ca, monumentul este ridicat pe locul unde a fost executat Gheorghe Doja. Conform traditiei, in momentul in care conducatorul rascoalei din 1514 era supus supliciului, calugarii iezuiti prezenti ar fi vazut chipul Fecioarei Maria deasupra condamnatului.

Palatul Dicasterial
Palatul Dicasterial

Palatul Dicasterial, astazi sediul Tribunalului Municipal, a fost construit intre anii 1855-1860, fiind proiectat ca resedinta a guvernatorului Banatului.

Fabrica de bere Timisoreana
Fabrica de bere Timisoreana

Un document al arhivelor imperiale de la Viena, din 1 ianuarie 1718, in Timisoara, precizeaza ca la acea vreme exista o fabrica de bere, care producea si rachiu, cunoscuta sub numele de "Fabrica imperiala".

Monumentul Independentei
Monumentul Independentei

Initiativa ridicarii Monumentului a apartinut Ligii pentru propasirea Dobrogei, condusa de poetul Ion Nenitescu, prefectul judetului. Piatra de temelie a fost pusa in octombrie 1879, cu prilejul vizitei la Tulcea a domnitorului Romaniei

Monumentul lui Mircea cel Batran
Monumentul lui Mircea cel Batran

Monumentul lui Mircea cel Batran a fost ridicat in anii 1900 - 1902 pe locul numit pana in 1947 Piata Mircea (astazi, intersectia Str. Isaccei, Antipa, Pacii si 14 Noiembrie).

Catedrala Sfantul Nicolae
Catedrala Sfantul Nicolae

In centrul orasului, la intersectia strazilor: Frumoasa, Babadag si Progresului, vis-a-vis de Muzeul "Delta Dunarii", se afla Biserica Sf. Nicolae, catedrala orasului Tulcea. Este o constructie monumentala, in stil bizantin si in forma de cruce

Biserica cu Ceas
Biserica cu Ceas

Biserica cu Ceas "Sf. Gheorghe" a fost finalizata si sfintita in anul 1857. Ctitorii bisericii sunt Dumitrache Bei Teodorof si Hagi Valici Stefanoff, care sunt inmormantati in curtea bisericii.

Biserica Greceasca
Biserica Greceasca

Biserica greceasca "Buna Vestire" este una din cele mai vechi biserici din nordul Dobrogei. Lucrarile constructiei au fost conduse de arhitectul Stefan Dupron si terminate in anul 1854.

Cheile Turenilor
Cheile Turenilor

Pesterile din Cheile Turenilor scote din anonimat Turda; cele mai importante dintre pesteri sunt numite ale Feciorilor si Zanelor/. Aici, cele mai vechi urme de locuire omeneasca din Cheile Turenilor dateaza inca din mileniul al V-lea i.Cr. si apartin complexului cultural Cluj - Cheile Turzii - Lumea Noua.

Muzeul de Arta Religioasa "Nicolae Iorga"
Muzeul de Arta Religioasa "Nicolae Iorga"

In cladirea actualului muzeu a functionat Scoala de Misionare Nationale "Regina Maria", inaugurata in august 1922 in prezenta reginei Mari. Scoala a functionat in "niste case vechi boieresti, puse la dispozitie pentru acest scop de banca Almasanu

Rezervatia de zimbri Dragos Voda
Rezervatia de zimbri Dragos Voda

Rezervatia de zimbri si fauna carpatina "Dragos Voda", a fost infiintata in 1968. Primele trei exemplare (Rarau, Roxana si Raluca) au fost aduse din Polonia in 1970, iar in 1974 s-au nascut un mascul si o femela, care au fost "botezati" Roco si Rosina.

Parcul Natural Vanatori Neamt
Parcul Natural Vanatori Neamt

Aparut recent in peisajul ariilor protejate, Parcul Natural Vanatori Neamt (1998) are ca obiectiv de a constitui si conserva o populatie de zimbri - o specie de mult disparuta din fauna Romaniei.

Manastirea Sihastria
Manastirea Sihastria

Printre sutele de sihastrii romanesti binecuvantate se numara si Manastirea Sihastria intemeiata in anul 1655. Pana in anul 1734 era doar o mica asezare pustniceasca anonima, cunoscuta sub numele de "Sihastria lui Atanasie", fondatorul ei.

Pestera si Chilia Sf. Teodora de la Sihla
Pestera si Chilia Sf. Teodora de la Sihla

Teodora, fiica a unui dregator pamantean, Joldea Armasul, vroia sa mearga la manastire de mic copil, insa la insistentele parintilor, a fost nevoita sa se casatoreasca.

Schitul Icoana Veche
Schitul Icoana Veche

Schitul "Icoana Veche" a fost ridicat in urma cu aproximativ 200 de ani de catre un grup de calugari de la Manastirea Neamt.

Manastirea Neamt
Manastirea Neamt

Manastirea Neamt, "Ierusalimul ortodoxiei romane" este localizat la 12 km, nord vest de renumita Cetate a Neamtului, intr-o poiana larg deschisa pe valea rausorului Nemtisor, inconjurata aproape din toate partile de culmi impadurite.

Manastirea Secu
Manastirea Secu

Manastirea Secu este o vatra monahala de intensa traire duhovniceasca a carei vechime se ridica la aproape 500 de ani. In jurul anului 1500, pe domeniul feudal al Cetatii Neamtului, pe valea Paraului Secu, se aseaza un grup de sihastri care vor intemeia mai apoi, in anul 1530, sub conducerea Ieroschimonahului Zosima

Casa Mavrocordat
Casa Mavrocordat

Casa Mavrocordat (sau Palatul Copiilor) este o cladire istorica din municipiul Vaslui. Cladirea a fost construita in anul 1890 de catre Constantin Mavrocordat (urmas al domnitorului Constantin Mavrocordat)

Biserica domneasca "Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul"
Biserica domneasca "Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul"

Ctitorita in anul 1490 de catre Stefan cel Mare ca paraclis al curtii domnesti, pe locul unei biserici mai vechi din secolul al XIV-lea. Potrivit marturiilor calatorilor straini, in secolul al XVII-lea, lacasul era pictat la interior si exterior, in tehnica fresca.

Casa Ghica
Casa Ghica

Casa Ghica a fost construita in stil neoclasic si este cea mai veche cladire laica din oras. A apartinut Elenei Ghica (proprietara targului Vaslui), sora ultimului domnitor al Moldovei, Grigore Ghica.

Mausoleul Penes Curcanul
Mausoleul Penes Curcanul

Penes Curcanul sau sub numele sau real, Constantin Turcanu este eroul razboiului de Independenta din 1877, fost sergent in Regimentul 13 Dorobanti.

Biblioteca Judeteana "Nicolae Milescu Spatarul"
Biblioteca Judeteana "Nicolae Milescu Spatarul"

In anul 1951 se infiinteaza sistemul de biblioteci publice din Romania si, drept urmare, prin hotararea guvernului, se infiinteaza Biblioteca Raionala Vaslui, care, la acel moment, poseda un fond de carte de 6.000 unitati de biblioteca

Cheia Zugrenilor
Cheia Zugrenilor

Cheia Zugrenilor se afla la 20 km distanta de Vatra Dornei, intr-un loc in care Bistrita si-a creat cu greu drum intre masivul greoi al Giumalaului si zidul urias al Pietrosului Bistritei.

Parcul orasului Vatra Dornei
Parcul orasului Vatra Dornei

A fost declarat ocrotit in anul 1970, nu este un parc dendrologic asa cum il numesc unii. Are forma estetica cu alei pentru bolnavi si turistii veniti la odihna.

Rezervatia 12 Apostoli
Rezervatia 12 Apostoli

Rezervatia 12 Apostoli (1971) este unica in Bucovina, adaposteste "statui" cu forme zoo si antropomorfe, stane de piatra modelate de natura de-a lungul timpului.

Rezervatia Sarului
Rezervatia Sarului

Sau Calimani cuprinde sectorul marcat de varfurile Iancului - Bradul Ciont - Retitis, cu frumoase caldari glaciare suspendate si paraie inspumate, revarsate peste cascade.

Rezervatia Tinovul Mare
Rezervatia Tinovul Mare

Rezervatia Tinovul Mare de la Poiana Stampei, aflat sub administratia ocolului silvic Dorna Candrenilor, strajuit de dealurile Smiz, Casoi, Ciungii Chiperenilor si avand o suprafata de 612 ha, este cea mai mare din tara.

Partia de schi
Partia de schi

Partia de schi de dificultate medie, o lungime de 1400 m si e deservita de un teleschi, avand programul de 9.00 - 17.00. In statiune se gaseste un centru de inchiriere echipament sportiv. Partia este deschisa din decembrie pana in martie.

Pestera laptelui
Pestera laptelui

Este situata la cca. 20 km sud de Voineasa, pe Valea Rudaresei (afluent al Latoritei), relicvele fosile descoperite aici sunt expuse la Muzeul de Istorie al judetului Valcea.

Pestera Ratei
Pestera Ratei

Rezervatia cuprinde sistemul carstic Ratei de pe valea Rateiului: Cheile Rateiului (monument ale naturii), chei meandrate cu un numar de 17 pesteri de mici dimensiuni, care reprezinta foste pierderi fosile ale raului Ratei si sistemul endocarstic pestera Ratei (monument al naturii).

Pestera Ialomita
Pestera Ialomita

Pestera Ialomita este situata in Valea Superioara a raului omonimr. Se afla la 1660 m altitudine in Muntele Batrana. Gura pesterii, in forma de semielipsa, se deschide pe o terasa orizontala, situata la 18 m deasupra fundului vaii.

Manastirea Pestera Ialomitei
Manastirea Pestera Ialomitei

Manastirea Ialomitei a fost ridicata in sec. al XVI chiar la intrarea in Pestera Ialomitei, fiind ctitoria voievodului Tarii Romanesti Mihnea cel Rau. In adancul pesterii la aproximativ 200 m se afla o piatra, numita "Piatra Altarului"

Cheile Ursilor
Cheile Ursilor

Rezervatia naturala Cheile Ursilor se desfasoara pe o suprafata de 307 hectare. Punctul de interes al acestei rezervatii il reprezinta Pestera Ursilor din versantul stang al vaii Tatarului aflata la 1548 m altitudine.

Cheile Zanoagei Mari
Cheile Zanoagei Mari

Rezervatia a III-a din cadrul Bucegilor, Cheile Tatarului, Muntele si Cheile Zanoaga si Cheile Orzei cu un peisaj deosebit de frumos si specii de plante rare. Din punct de vedere a fitografiei, aceasta rezervatie este cea mai importanta din intregul masiv Bucegi.

Cheile Tatarului
Cheile Tatarului

Cheile Tatarului retin atentia prin fosilele ce le contin. Speciile de plante ocrotite si frumusetea peisagistica, totul este desprins parca dintr-o interesanta rezervatie geologica si paleontologica.

Canionul Horoabei
Canionul Horoabei

A iesit in evidenta prin speciilor floristice deosebite, dar si din punct de vedere paleontologic. In sudul Cheilor Pesterii la baza peretului de calcar ale Masivului Horoaba pe versantul drept al vaii Ialomitei, apare un strat de dogger.

Cetatea Halmyris
Cetatea Halmyris

Cetate Halmyris (astazi, ruine) este situata in nord-estul Dobrogei, la aproximativ 2,5 km spre rasarit de satul Murighiol (jud. Tulcea). Catre sfarsitul secolului al IV-lea, aici a existat un oras fortificat, cu centru episcopal, fiind distrus in timpul unei invazii barbare, in cea de-a doua decada al secolului VII-lea.

Manastirea Halmyris
Manastirea Halmyris

Catre sfarsitul secolului al IV-lea, aici a existat un oras fortificat, cu centru episcopal, insa a fost distrus in timpul unei invazii barbare, in cea de-a doua decada al secolului VII-lea.

Lacul Sarat
Lacul Sarat

Lacul Sarat, numit de specialisti Saraturile de la Murighiol, este o microrezervatie naturala. Este un loc de cuibarit pentru piciorong, avozeta (monumente ale naturii), cioc-intors, rata cu ciuf, fluierarul de lac.

Casa Vergu-Manaila
Casa Vergu-Manaila

Teatrul "George Ciprian"
Teatrul "George Ciprian"

Rezervatia Naturala
Rezervatia Naturala "Focul Viu"

Rezervatia se afla pe o terasa a raului Milcov, in apropierea satului Andreiasu de Jos, localitate situata la 37 km de Focsani.

Gradina Zmeilor
Gradina Zmeilor

Reprezinta un fenomen natural deosebit de spectaculos si se afla situat pe teritoriul Muntelui Meses, masiv ce face parte din lantul Carpatilor Occidentali. Este amplasat langa localitatea Galgaul Almasului din judetul Salaj.

Cetatea Porolissum
Cetatea Porolissum

Cel mai mare si bine pastrat sit arheologic din Romania este cetatea Porolissum. Localizat in zilele noastre in Salaj, acest centru militar de granita a fost stabilit in anul 106 e.n. de imparatul roman Traian pentru a apara trecerea principala dinspre muntii Carpati (Meses) spre Dacia Porolissensis

Piramidele de la Goranu
Piramidele de la Goranu

Piramidele de pamant de la Goranu reprezinta o rezervatie geologica deosebit de spectaculoasa. Au o suprafata de 12 ha, situata in apropierea municipiului Ramnicu Valcea, pe valea paraului Stancioi. Aici apa de ploaie, rezultata de pe urma ploilor si a topiri zapezilor a creat adevarate piramide de pamant

1478 inregistrari 1 ..... 11 ..... 15 Înainte ›
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.