Lacas de istorie si de legenda, Manastirea Putna se afla la 72 km de Cetatea de Scaun a Sucevei. Cronicarul Ion Neculce istoriseste astfel despre felul in care a fost ales locul pe care avea sa fie zidita manastirea: "Stefan-voda cel Bun, cand s-au apucat sa faca manastirea Putna, au tras cu arcul
Construita in 1830 de catre Petrea Ciubotariul, bunicul marelui povestitor, casa in care s-a nascut si a copilarit Ion Creanga a fost amenajata ca muzeu in anul 1951.
Nu departe de Cetatea Neamt, in vechiul centru al orasului, se afla amplasata Casa Veronica Micle. Aceasta constituie o pretioasa relicva a veacului trecut, ce impleteste imaginile vechii asezari cu amintirea mereu vie
Manastirea Varatec se afla la 12 km de Targu Neamt accesul se poate face de la drumul national Piatra Neamt - Targu Neamt.
Situata in partea de nord-est a judetului Neamt, la o departare de cca. 46 de km de resedinta acestuia si in imediata apropiere a orasului Tg. Neamt, Cetatea Neamt (sau a Neamtului) face parte din categoria monumentelor medievale de valoare exceptionala din Romania.
Monumentul-mausoleu al vanatorilor de munte este situat in partea de nord-est a orasului, pe o larga terasa, creata artificial in 1936 pe Culmea Plesului, la o altitudine de 491 m, cam cu 100 m deasupra orasului, pentru a putea fi observat cu usurinta de la distante mari.
Sediul Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Baneasa este in Bucuresti, Bd. Ion Ionescu de la Brad, nr. 4, sector 1, intr-o cladire istorica, fosta resedinta a Maresalului Ion Antonescu si sediul Consiliului de Ministri in timpul Primului Razboi Mondial.
Ziua de 13 septembrie 1913 a fost intr-adevar una neagra... atunci s-au frant aripile zburatorului Aurel Vlaicu din satul Bintinti din Transilvania, in incercarea lui eroica de a trece cel dintai in zbor Carpatii.
Biserica fortificata din Viscri este amplasata la 7 km nord-vest de localitatea Dacia. Provine de la un numele sasesc al asezarii, Weißkirch, care s-ar traducere in latina Alba ecclesia ("Biserica alba").
Cetatea Rupea (cca. 7 km de localitatea Dacia) a fost ridicata in apropierea drumului ce lega Transilvania de Moldova si Ţara Romaneasca, prin pasurile sud-estice. Atunci, cand romanii au cucerit Dacia au asezat aici un castru roman, cu denumirea de "Rupes" ("stanca de piatra").
Una dintre cele mai cautate si mai pretuite locuri de reculegere si de inchinare este Manastirea Tismana. Istoria celei mai vechi manastiri din Tara Romaneasca - Tismana, ca si viata ctitorului ei Cuviosul Nicodim, au intrat de mult in legenda.
Sarmisegetusa Regia este numele capitalei Daciei preromane, de fapt un complex de sanctuare, situat in Muntii Orastiei, la altitudinea de 1200 m, in care se remarca Sanctuarul Mare Rotund si "Soarele de andezit".
Cetatea de la Costesti este situata pe dealul "Cetatuia", pe malul stang al Apei Gradistei. Dealul Cetatuia, cu cetatea de pe culmea sa, formeaza un minunat punct de paza, cu vederi la mare departare, plasat la intrarea in masivul muntos
Amplasata la mica distanta de Costesti-Cetatuie, cetatea de la Blidaru, este considerata cea mai puternica fortificatie a sistemului defensiv din Muntii Orastiei. Este singura cetate care nu a putut fi cucerita, aparatorii predandu-se din cauza epuizarii resurselor.
Cetatea Callatis, sau Mangalia de astazi reprezinta o fosta colonie intemeiata cu peste 25 de secole in urma de negustorii si navigatorii greci, atrasi de pozitia favorabila si de schimbul avantajos cu bastinasii geti.
La nord de localitatea Adamclisi, intr-o zona de coline impadurite, se afla "Monumentul triumfal" adica resturile aflate inca in picioare din vestitul Tropaeum Traiani. Tot aici se afla si resturi din mauzoleul roman si altarul antic care impreuna cu metopele
Pe malul lacului Sinoe, la aproximativ "500 de stadii de gura sacra a Istrului" (dupa cum precizeaza Strabon), se afla Cetatea Histria - prima colonie greaca de pe tarmul de vest al Marii Negre si cel mai vechi oras de pe teritoriul Romaniei.
Cetatea Feldioara astazi oras - se afla pe malul stang al Oltului, la 17 km nord-vest de Brasov. Aici inca se mai gasesc fragmente de sticlarie, ceramica, obiecte de aur si 21 de monede romane.
Cheile Moeciului sunt situate in apropierea localitatii Moeciu, la aproximativ 8 km de Bran. Decorul acestei zone este spectaculos, de o salbaticie aparte.
Masivul Buila-Vanturarita, din parcul national cu acelasi nume, gazduieste o destinatie turistica cu un farmec aparte, dar prea putin cunoscuta in randul turistilor: Cheile Cheii. La aproximativ 40 de kilometri distanta de orasul Ramnicu-Valcea
Cheile Bistritei sunt situate in partea vestica a Masivului Buila-Vanturarita, fiind formate pe raul cu acelasi nume. Aceste chei sunt considerate ca fiind printre cele mai inguste chei din Romania.
Cheile Gradistei se afla situate in apropierea localitatii Moeciu de Sus, si impresioneaza datorita salbaticiei peisajului si a formatiunilor stancoase. In apropiere se afla si cascada "La Chisatoare", cascada formata pe travertin si care a fost declarata rezervatie naturala.
Manastirea Rameti este situata la 34 km de Alba-Iulia si 18 de Teius, pe Valea Geoagiului si a Manastirii, la intrarea in Cheile Rametului (Muntii Trascaului).
Spre Cheile Rametului se poate ajunge din Teius, prin Cheile Manastirii (in apropiere se afla manastirea Ramet), apoi la cabana Ramet, de unde in mai putin de o ora se ajunge in Cheile Rametului. Traseul de acces prin chei este marcat cu cruce albastra, iar pe alocuri si cu triunghi albastru.
Cascada Cailor este una dintre cele mai frumoase cascade din Romania, formata pe versantul nordic al Muntilor Rodnei, in apropierea statiunii turistice Borsa.
Pestera de la Izvorul Tausoarelor este situata pe versantul sudic al Muntilor Rodnei, pe Valea Izvorului Tausoarelor si afluent al Vaii Gersa. In anul 1955 a fost descoperita Pestera de la Izvorul Tausoarelor - cea mai adanca pestera din tara (350 m), iar dupa lungimea galeriilor, a treia din Romania (5.050 m).
Amplasata la obarsia Rebrii, muntii Rodnei, judetul Bistrita-Nasaud, pestera grota Zanelor are o lungime de 4269 metri si o atitudine de 1527 metri.
Lacul Lala Mare se afla langa vf. Ineu, la 2.279 m altitudine, unul dintre cele mai frumoase lacuri alpine din Romania.
Pestera Jgheabul lui Zalion, aflata pe locul al doilea in topul celor mai adanci din tara, este situata tot in Muntii Rodnei din Bistrita-Nasaud. De aici izvoraste Paraul Orb, iar diferenta de nivel este de aproximativ 242 metri.
Datorita geologiei si a geomorfologiei muntilor, precum si prezentei a numeroase specii de fauna si flora, endemite si relicte glaciare, parcul a fost organizat in anul 1990
Pietrosu Mare este o uriasa piramida formata din trei circuri glaciare de la est la vest: Zanoaga Iezeru, Zanoaga Mare, Zanoaga Mica. In Zanoaga Iezeru se afla si lacul glaciar Iezeru si de asemenea statia meteo.
Rezervatia naturala Piatra Rea (50 ha) este protejata in special pentru abundenta exemplarelor de floare de colt (Leontopodium alpinum). S-a constituit ca arie protejata prin Legea 5/2000 privind aprobarea Planului de Amenajarea Teritoriului National - sectiunea III - in zone protejate.
Rezervatia naturala Izvorul Albastru al Izei - izbucul si pestera - este situata pe raza comuna Sacel.
Cunoscuta si sub denumirea de Stanca Iedului-Bujdeie, rezervatia se intinde pe o suprafata de 50 hectare si este situata pe muntele Mihaiasa (1805 m) din partea sudica a Muntilor Rodnei.
Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de aproximativ 17.000 ha, fiind situat in Masivul Cozia, de-o parte si de alta a Oltului. Acest munte, dupa unele legende, ar fi misterisul Kogaion, muntele sfant al dacilor.
In 1935 se infiinteaza Parcul National Retezat, pentru conservarea patrimoniului floral si faunistic si a peisajului specific de munte inalt.
Sau Pestera Sfantului Grigore Decapolitul este declarata monument istoric de categoria A. Altitudinea maxima a cavitatii este de 650 m, iar altitudinile relative sunt de 44 m, pentru intrarea nordica si 60 metri pentru intrarea sudica
Trovantii din Judetul Valcea sunt situati in perimetrul localitatii Costesti, pe partea stanga a DN 67 Ramnicu Valcea - Targu Jiu. Ei se prezinta sub forma unor formatiuni crescute in straturile superioare ale scoartei terestre.
Parcul National Buila-Vanturarita, viitorul sit al Retelei Ecologice Europene Natura 2000, a fost infiintat in anul 2004. Este cel mai mic parc national din Romania, cu o suprafata de 4186 ha, fiind situat in Judetul Valcea
Asezata la 5 km nord-est de Campulung, biserica este de piatra, in intregime sapata in stanca de maini necunoscute, datata din prima jumatate a sec. XVI (1547). Pe peretii bisericii se pot vedea picturi murale neindemanatic realizate, cu figuri de sfinti
Parcul National Valea Cernei este al doilea ca marime din Romania si singurul care cuprinde un bazin hidrografic.
La o distanta de doar 20 de km de orasul Bicaz, Cheile Bicazului reprezinta una din cele mai atragatoare zone turistice ale tarii. Amplasate in partea centrala a Muntilor Hasmas, apartin Carpatilor Orientali, sunt delimitate la nord si nord-vest de Suhardul Mare
Aria protejata Cheile Sugaului si intreg masivul calcaros al Munticelului (jud. Neamt, com. Bicaz Chei si com. Bicazu Ardelean) reprezinta un sit natural de exceptie, fiind considerat un adevarat "muzeu in aer liber".
Pestera Munticelu se afla localizata pe suprafata Muntilor Hasmas, la intrarea dinspre Bicaz in Cheile Bicazului, in localitatea Bicaz Chei, la cca 300 m diferenta de nivel fata de sosea.
Pestera Tosorog se afla in Muntii Hasmas, in apropierea limitei de sud-vest a Muntilor Ceahlau, la aproximativ 4 km de centrul satului Telec, in directia Tulghes. Accesul catre pestera se face din dreptul ultimei constructii a satului Telec
Cheile Tisitei se afla in judetul Vrancea pe cursul inferior al vaii Tisitei (2,5 km aval de localitatea Lepsa - muntii Vrancei) si au fost declarate rezervatie naturala protejata.
Canioanele Sapte Scari si Tamina se afla in Masivul Piatra Mare si sunt printre cele mai cunoscute canioane de acest fel din tara, asta si datorita amenajarilor care au fost facute aici, astfel, au fost montate scari, podete pentru ca sa fie accesibile unui numar cat mai mare de turisti.
Pestera Coltul Chiliilor se afla in Masivul Piatra Craiului, cu acces din portiunea de drum dintre Zarnesti si Plaiul Foii.
Cheile Orzei sunt situate in Masivul Bucegi, la sud de lacul Scropoasa, au o lungime de 1,5 km, si sunt considerate ca fiind cele mai stramte, mai spectaculoase si mai salbatice chei din Valea Ialomitei.
Plaiul Hotilor sau Punctul fosilifer Plaiul Hotilor este o rezervatie naturala paleontologica.
Cheile Oltetului sunt accesibile din doua localitati importante, situate in parti diferite, Targu Jiu si Ramnicu Valcea, iar apoi inspre Hurezu-Vaideni.
Avand doua locuri de acces: Petrila si Petrosani, Cheile Jietului impresioneaza prin spectaculozitatea lor, prin numarul mare de cascade
Cheile Latoritei sunt situate in sudul Muntilor Latoritei si in partea de nord a Muntilor Capatanii, langa lacul de acumulare Petrimanu. Accesul se face mai intai pe soseaua ce pleaca din Brezoi spre Ciunget si mai apoi pe un drum asfaltat spre cabana Petrimanu.
Cheile Corcoaia se afla la 44 km amonte de statiunea Baile Herculane, la 200 m amonte de Cerna Sat. In chei se poate ajunge pe drumul nemodernizat care se afla in prelungirea soselei care duce in Cerna Sat.
Accesul catre Cheile Sohodolului este din Targu Jiu pe DN 67D spre Baia De Arama pana la localitatea Runcu, aflata la 6 km de drumul national.
Situata in zona centrala a orasului, la aproximativ 30 km distanta de municipiul Alba Iulia si la circa 36 km de Turda, Cetatea Aiudului reprezinta un complex de arhitectura medievala care cuprinde mai multe edificii.
Cel mai vechi monument public din oras, Monumentul Studentilor a fost ridicat in parcul orasului (pe Dealul Capelei), in memoria studentilor colegiului cazuti in luptele din 1704, cu armatele habsburgice.
Reprezinta monumentul fostilor detinuti politici. Construirtea monumentului "Calvaril Monumentului" a inceput in anul 1992, din initiativa AFDPR si reprezinta un templu al durerii.
Pe partea stanga a soselei E81, pe directia Turda-Aiud, dupa podul peste piriul Miraslau, se afla un monument ridicat in amintirea bataliei din anul 1600, purtata intre Mihai Viteazul si generalul imperial Gheorghe Basta.
Inceputurile muzeului sunt legate de asa numitul Raritatvm Et Rervm Natvralivm Mvsevm fondat in anul 1796 pe langa Colegiul academic Bethlen, colegiu transferat la Aiud de la Alba Iulia (1622).
Gazduita in cladirea Colegiului Bethlen, Muzeul de Stiintele Naturii este cea mai veche institutie de acest gen din tara. Primele documente scrise care atesta existenta pieselor muzeale si a colectiilor din Aiud, dateaza din anul 1720
Situata in apropierea centrului orasului, la Sud-Est de cetate, Catedrala Ortodoxa a fost construita dupa unirea Transilvaniei cu Romania, la 1 decembrie 1918.
Cunoscute mai mult sub denumirea de Cheile Poienii, aceste rezervatii sunt situate in Munti Trascaului, la aproximativ 14 km nord-vest de Aiud.
Lacul Batca Doamnei este situat in orasul Piatra Neamt, el s-a format in anul 1962, prin bararea raului Bistrita si indiguirea laterala, pe partea stanga, a unui perimetru din albia majora a raului.
Se spune ca acest lac, Bucura este cel mai mare lac glaciar din Romania. Are aproape 9 ha, lungime echivalenta a unui numar de cinci terenuri de fotbal. Aflat la o altitudine de peste 2000 de metri, Lacul Bucura, este ascuns intre crestele masivului Retezat
Lacul Vulturilor sau Lacul fara Fund sunt cele doua nume atribuite acestui loc magnific.
Lacul Techirghiol este un liman fluvio-maritim cu apa sarata fiind totoodata cel mai bogat lac cu namol terapeutic din Romania. Se afla la 17 km sud de Constanta si este despartit de Marea Neagra printr-un cordon litoral.
Confundabil mai tot timpul cu cel din Buzau, lacul Amara (Ialomita) este dupa opinia specialistilor un liman fluviatil. Cu toate ca poarta numele de "Amar/Amara", acesta este un lac sarat.
Amplasat in regiunea dobrogeana, Razelm este cel mai mare lac din Romania ca suprafata.
Dealul Cetatii este probabil cea mai importanta marturie istorica din Rosia Montana, aici inca se poate observa galeriile si puturile din fostele mine romane.
Muzeul Mineritului se afla in apropierea fostei exploatari miniere. Aici pot fi vizitate fostele galerii romane, formate din tuneluri lungi de zeci de kilometri
Piatra Corbului se afla in sudul comunei Rosia Montana la aproximativ o ora de mers, pe versantul sudic al Dealului Carnic. Rezervatia geologica ocupa o suprafata de 5 ha, la altitudini cuprinse intre 950 si 1100 m si detine acest statut din anul 1969.
Foarte aproape de Pietra Corbului, intre Dealul Carnic si Dealul Cetatii se afla alta formatiune geologica protejata, numita Piatra Despicata.
Taul Tarinii este cel mai inalt lac din bazinul Rosiei situat la o altitudine de aproape 1000 m in apropiere de Taul Mare.
Debutand in vara anului 2004, festivalul "FanFest" este unic in Romania.
Cheile Ordancusei sunt situate in partea de sud a muntilor Bihor, cu acces din localitatea Garda de Sus. Drumul prin acest defileu reprezinta unul din traseele de acces catre cel mai spectaculos ghetar de pestera din Romania - Ghetarul Scarisoara.
Padisul se gaseste in lantul Apusenilor, ocupa mai exact partea de nord a muntilor Bihor si apartine de Judetul Bihor. Regiunea turistica este compusa la sud vest din bazinul inchis Cetatile Ponorului (incluzand Cheile Galbenei si Poiana Florilor).
Ghetarul de la Vartop este o pestera in Muntii Bihor la o altitudine de 1250 metrii, in partea sudica a masivului. Localitatea cea mai apropiata este satul Casa de Piatra ce apartine de comuna Arieseni.
Cetatile Ponorului reprezinta fara indoiala cel mai grandios fenomen carstic al Romaniei, cunoscut si apreciat in intreaga lume.
Casa de Piatra este asezat in partea de sud a Muntilor Bihorului fiind unul dintre celebrele sate "uitate de lume" din Apuseni. O sedere in acest loc pitoresc poate constitui pentru orice turist, roman sau strain, atat o intoarcere in timp
Pestera Poarta lui Ionele se gaseste in Munti Bihorului, la aproximativ 3 km de centrul localitati Garda. Accesul se face pe drumul care pleaca din Garda spre Ghetarul Scarisoara
Creasta Cocosului este un bloc de andezit de mari dimensiuni, la 12 km de Baia Sprie ce domina Muntii Gutai.
Expozitia de Arta Orientala, organizata in Casa Panaghia, prezinta piese ce apartin artei populare traditionale a turcilor si tatarilor din Dobrogea.
De pe soseaua principala ce leaga Tulcea de Constanta, in centrul orasului Babadag se afla geamia Gazi Ali Pasa. A fost construita in anul 1610. Curtea geamiei mai cuprinde casa parohiala precum si mausoleul in care odihneste ctitorul sau.
Lacul Babadag este situat langa localitatea cu acelasi nume aproape de soseaua care leaga Tulcea de Constanta. Este un lac de crestere a crapului.
Cismeaua Kalaigi a fost sapata la sfarsitul secolului al XVII-lea de catre pelerinii mulsumani.
Este rezultatul curgerii apei unui parau peste platoulul vulcanic al Muntilor Ignis. Cascada are cca 20 m inaltime, apa se imprastie sub forma unei perdele, iar in timp de iarna ingheata, rezultand un peisaj de vis.
Declarata monument al naturii de mai bine de cinci decenii, Piatra Teiului este o stanca izolata formata din calcar amplasata la altitudinea de 508 m.
Situat la o distanta de 10 minute de cabana Babele, marele Sfinx din Bucegi, a fost fotografiat, se pare, pentru prima data, prin anul 1900, dar din fata, si nu din profil, asa cum apare in imaginile "uzuale".
Babele atrag turistii datorita formelor unice pe care le prezinta. Foarte interesant e ca pe acest platou al muntilor Bucegi, natura a modelat aproape toate stancile din imprejurimi.
Cascada Urlatoarea reprezinta un punct deosebit de atractie. Se afla sub poalele Jepilor, deasupra Poienii Tapului, unde paraul se arunca si cade de la o inaltime de circa 15 m.
Masivul Bucegi ocupa un loc de frunte in lantul Carpatilor romanesti prin flora de rara bogatie si diversitate, care a atras inca de multa vreme numerosi cercetatori si iubitori ai naturii din tara si de peste hotare.
Rezervatia Poiana Crucii sau Cocora protejaza o poiana, adapostind o specie de ghintura.
Cel de-al saselea varf muntos din Romania, Varful Omu din muntii Bucegi are o altitudine de 2.505 m sau 2.514 m in varful acestuia.
Varful caraiman are o altitudine de 2.025 m si este vizibil de pe creasta Pietrei Mari si de pe Valea Prahovei. Este foarte usor de recunoscut datorita Crucii, care este asezata pe unul dintre versantii sai.
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat