La initiativa prof. Gheorghe Vornicu si a ASTREI, in anul 1926, Muzeul Etnografic al Maramuresului isi deschide portile. Insa in 1940, odata cu incorporarea Maramuresului Ungariei se desfiinteaza institutia, iar aceasta colectie este pierduta.
Muzeul de Istorie si Arheologie este adapostit la parterul fostei manastiri piariste, actualul sediu al Muzeului Maramuresului. Aceasta expozitie este una temporara si cuprinde informatii si obiecte gasite de persoane private
Muzeul Satului Maramuresana fost inaugurat la 30 mai 1981, dupa o munca asidua de elaborare si colectionare a exponatelor. Aceastea au inceput in 1972, prin formularea tematicii de organizare de catre Mihai Dancus si continua si astazi prin achizitionarea de noi obiective.
Sighetul Marmatiei este cunoscut, datorita evenimentului din perioada iernii. Numit simplu, Festivalul de Datini si Obiceiuri de Iarna "Marmatia", se desfasoara anual pe 27 decembrie. Evenimentul se desfasoara fara intrerupere din 1968.
Casa cu Cerb se afla in centrul Cetatii medievale Sighisoara. Denumirea se datoreaza picturii murale exterioare, reprezentand un cerb in marime naturala, cu capul si trofeul montate pe zid.
Casa de pe stanca a fost construita dupa marele incendiu din 1676. Astazi, cladirea a fost restaurata de catre Fundatia "Veritas" si este sediul centrului educational si de schimb intercultural.
Numita asa dupa ancadramentele de piatra ale ferestrelor care imita goticul venetian, Casa Venetiana dateaza din sec. al XVI-lea fiind resedinta primarului Stephanus Mann, a carui piatra funerara poate fi vazuta in Biserica din Deal.
Catedrala Ortodoxa se afla pe malul nordic al Tarnavei Mari, cu hramul Sfanta Treime. A fost construita intre anii 1934-1937, in timpul primarului Aurel Mosora de catre arhitectul Dumitru Petrescu Gopes. Pictura interioara se datoreaza pictorului A. Demian.
An de an, Sighisoara atrage numerosi turisti, ceea ce il face sa iasa din anomimat este Festivalul de Arta Medievala. Evenimentul - de trei zile si trei nopti - aduce in prim plan imaginea antica al orasului combinat cu modernitatea.
Academia Muzicala de Vara si Festivalul de Muzica Academica de la Sighisoara au devenit in ultimii ani un punct stabil de reper in viata culturala a Sighisoarei si a tarii. Acest eveniment anual vine sa exprime atat vocatia de oras cu bogate traditii culturale a Sighisoarei
Drumetul care paraseste orasul Sighisoara indreptandu-se spre Tg. Mures sau spre Medias intalneste pe partea stanga, un delusor pe care sta un mic turn, cunoscut sub numele de monumentul "La Chip".
Piata Boema este localizata in capatul strazii care urca de la Turnul cu ceas catre Biserica din deal. Pe perioada Festivalului de Arta Medievala, aici se amenajeaza scena.
Piata centrala a cetatii a fost in Evul Mediu piata comerciala si loc de judecare a proceselor. Aici se afla "stalpul infamiei" - o coloana cu inele de fier, de care erau legati cu o piatra de 6 kg si atarnata de gat pe cei care savarseau faradelegi.
Scara Scolarilor este cunoscuta de localnici de Scara Acoperita. A fost conceputa pentru a facilita drumul elevilor spre Scoala din Deal pe perioada iernii.
Scoala din deal sau Liceul Romano-German Joseph Haltrich a fost construita in 1607-1608. A fost suprainaltata in 1901, cand a capatat o noua fatada, de curand renovata. Alaturi, o anexa a cladirii principale purta inscriptia "SCHOLA SEMINARIUM REIPUBLICAE" si dateaza din 1619.
Turnul Aurarilor sau Giuvaergiilor este primul turn mentionat documentar in anul 1511. Construit in punctul cel mai inalt al intregii cetati, in extremitatea de sud-vest a platoului superior, acest turn a fost inconjurat de cele mai multe legende.
Documentele istorice pomenesc de Turnul Cizmarilor, prima data, in anul 1594. In forma actuala este unul dintre turnurile recente, fiind reconstruit in anul 1650. Relativ scund, el se prezinta ca o prizma hexagonala cu laturi inegale.
Turnul Cojocarilor se afla la foarte mica distanta de Turnul Macelarilor. Este un turn modest ca dimensiuni si forme, pe plan patrat. A fost si acesta reparat si suprainaltat dupa incendiul din 1676. Se presupune ca data constructiei sale este undeva prin secolul al XV-lea.
Turnul Cositoarelor este una dintre cele mai ciudate constructii, puternica din punct de vedere al infatisarii fiind mereu adaptata la tehnica de lupta a trecerii timpului.
Atestat cam prin secolul al XIV-lea, Turnul Croitorilor se infatiseaza cu o arhitectura de o nobila simplitate, cu un puternic acoperis, de plan dreptunghiular, el este strapuns in fata inferioara de doua ganguri boltite in cruce, odinioara prevazute cu porti in ambele extremitati.
Este un simbol al orasului, cel mai faimos si mai impunator dintre turnurile Sighisoarei. Numit initial Turnul Portii, datorita locatiei sale de langa cea de-a doua poarta de acces a cetatii, inca din secolul al al XIII-lea
Turnul Fierarilor este adosat zidului de incinta, datorita adosarii, turnul pare mult mai inalt vazut de la exteriorul cetatii, latura lui rasariteana fiind cu adevarat impozanta.
Acest turn apara coltul de nord-vest al platoului de sus, avand un plan patrat, suprapus peste un zid mai vechi al cetatii, pentru ca, cu ocazia cercetarilor din 1935, in subsolul sau au fost descoperite urmele unor creneluri astupate.
Turnul Macelarilor are o deosebita valoare documentara, intrucat s-a pastrat pe toata inaltimea, lasand sa se citeasca cu claritate fiecare faza de constructie din diferitele etape ale dezvoltarii cetatii.
Turnul Tabacarilor este unul dintre cele mai vechi turnuri. Reprezinta o prisma patrata de dimensiuni mici avand acoperisul intr-o singura apa cu inclinarea spre interiorul cetatii.
Biserica evanghelica din deal domina orasul Sighisoara prin masivitatea sa. A fost construita inainte de 1345 (conform primei atestari documentare la acea data exista deja).
In "Orasul de Jos", pe malul Tarnavei, pe strada Stefan cel Mare, nr. 34, langa linia ferata, se afla Biserica Leprosilor. Cladirea a fost construita intre anii 1480-1500.
Prima manastire dominicana a fost construita in secolul al XIII-lea, care in perioada 1484-1515 a fost refacuta in stilul bisericilor hala.
Amplasata la intrarea in oras dinspre Targu Mures, cu hramul Intrarea Maicii Domnului in Biserica, este primul lacas crestin romanesc din piatra, din aceasta zona.
Biserica Romano-Catolica Sf. Iosif afost infiintata in 1894, dupa demolarea manastirii maicilor franciscane. Se afla in partea de nord-est a Cetatii Sighisoara, langa zidul de incinta.
La Sighisoara a existat incepand din secolul al III-lea i.e.n, o cetate dacica, numita Sandova. Acest fapt este dovedit de numeroase arme, lucruri casnice, obiecte de ceramica descoperite aici.
La inceputul secolului al XVIII-lea, pe malul stang al raului Mures, incepe sa prinda contur "un monument national in arta parcurilor".
Este creatia regelui Carol I al Romaniei, iar miracolul arhitectonic - arhiectilor Johannes Schultz si Karel Liman. Castelul Peles Sinaia pastreaza caracteristicile arhitecturii specifice stilului neorenasterii germane.
Rafinament, stil si arta sunt cuvintele care descriu in totalitate Castelul Pelisor. A fost construit intre anii 1899-1903 din dorinta regelui Carol I, ca resedinta a principilor mostenitori Ferdinand si Maria, de catre arhitectul ceh Karel Liman, exprimand in mod fericit Art Nouveau-ul in Romania.
Manastirea Sinaia, numita si "Catedrala Carpatilor", este situata intr-un cadru natural feeric. Dateaza din secolul al XVII-lea si reprezinta identitatea istorica a orasului, fiind prima constructie pe acest teritoriu.
Pe malul stang al Prahovei, in cartierul Cumpatu, se afla casa Memoriala George Enescu. In destinul stralucit al lui George Enescu alaturi de orasul Sinaia si vila "Luminis" au o semnificatie aparte.
Muzeul Rezervatiei Bucegi reprezinta o sectie a Muzeului Judetean de Stiinte ale Naturii Prahova.
In Sinaia s-a spus despre acesta ca este mai frumos decat originalul. De asemenea s-a scris, ca este un loc al pacatului, un loc unde se pirdeau averi, se destramau destine... In presa vremii era considerat "Casa Diavolului".
Parcul central al statiunii balneoclimaterice Slanic Moldova a fost recent modernizat, luminat noaptea si ofera locul prielnic pentru recreere alaturi de statuile celor mai mari scriitori romani si alte opere de arta sculptate in lemn.
Este te gazduit de Casa Camarasiei, cladire monument istoric. A fost construita la sfarsitul secolului al XVIII-lea si complet refacuta intre anii 2002-2003 folosindu-se tehnici si metode traditionale asa cum s-au folosit in vechime, pamant batatorit intre cofraje de nuiele impletite, cuie de lemn etc.
Muzeul a fost infiintat in anul 1997. Detine un numar de 55 de colectii structurate pe obiceiuri, ocupatii, ceramica, textile, tesaturi, metale, lemn, port popular. Se remarca valorosul patrimoniu de tesaturi din borangic provenind din trei zone etnografice: Olt (platforma Cotmeana), Campia Boianului, Romanati.
In perioada imediat urmatoare primului razboi mondial s-a constituit in orasul Slatina un Comitet organizatoric pentru infiintarea Muzeului Judetului Olt. Obiecte si documente colectate cu ajutorul unor intelectuali pasionati si proprietari amatori au fost depozitate in mai multe locatii
Muzeul Judetean Ialomita detine un valoros patrimoniu arheologic, dobandit in urma cercetarilor sistematice, sau a descoperirilor intamplatoare. Colectia de arheologie este constituita din obiecte ce apartin unor perioade istorice diferite
Muzeul National al Agriculturii a fost infiintat in 1990, dar dupa 6 ani a fost deschis pentru public. Domeniu sau de activitate este agricultura si arheologie industriala.
Colectia sateasca Subcetate cuprinde obiecte de etnografie si istorie locala.
Este o frumoasa constructie, care dateaza din anul 1968. Dispune de sali de spectacole, spatii pentru activitati de club s.a. Aici este locul unde isi desfasoara activitatea teatrul popular "Matei Millo"; tot aici au loc spectacole ale ansamblului artistic "Ciprian Porumbescu" si ansamblul folcloric "Hora".
Cladita in timpul domniei lui Petru I Musat (1375-1391), Cetatea de Scaun a Sucevei avea la inceput o forma dreptunghiulara, cu latura de sud de 36 m si cea de est de circa 40 m. La capete si la mijlocul fiecarei laturi se gaseau turnuri de aparare de forma patrata.
Cetatea Scheia se afla situata la cea 1,5 km nord vest de oras, pe fruntea crestei dealului Zamca, in locul numit Septilici. Alegerea acestui punct pentru construirea cetatii a fost dictata de motive strategice, de aici putand fi supravegheate drumurile dinspre nord si vest.
Muzeul Sucevei a luat fiinta in 1895, iar colectiile sale s-au format atat in urma lucrarilor de degajare a Cetatii de Scaun, de pamantul si molozul depus de-a lungul timpului, dar si de descoperirile anterioare si in urma unor donatii ale locatarilor orasului.
Cea mai veche cladire a municipiului Suceava, Hanul Domnesc (de la sfarsitul sec. al XVI-lea si inceputul sec. al XVII-lea), are ca si caracteristici: parterul cu ziduri groase din piatra si ferestre boltite. In timpul ocupatiei austriece, a fost construit si etajul intai, hanul fiind transformat intr-un castel de vanatoare.
Cunoscuta ca si catedrala, dar si resedinta mitropolitana a Moldovei timp de peste 150 de ani, Manastirea Sfantul Ioan cel Nou din Suceava este cea mai importanta cladire religoasa din Suceava.
A fost construita in anul 1606 de armenii refugiati in Moldova inca din sec. XVI. Manastirea Zamca este cel mai important edificiu religios zidit de colonia armeana din Suceava.
Cel mai vechi monument religios sucevean, Biserica Mirauti este opera domniei lui Petru Musat I. Odata cu crearea Mitropoliei Moldovei se aduc in 1402 de catre Alexandru cel Bun, moastele Sf. Ioan cel Nou la Suceava.
Localizat in in inima orasului, parcul central adaposteste doua lucrari de arta: bustul compozitorului Ciprian Porumbescu (opera din anul 1933 a sculptorului Ioan Cirdei) si bustul voievodului Petru Rares (realizat in 1977 de sculptorul Gavril Covalski).
Cel de-al treilea planetariu din tara (dupa data infiintarii (1982), dar si dupa marime), Planetariul din Suceava se ocupa cu proiectarea cerului din ziua respectiva, a cerului din emisfera sudica si nordica, a sistemului solar, a planetelor vizibile, a satelitiilor galileeni, etc.
Ruinele Palatului Domnesc se afla la numai cateva zeci de metri de biserica Sfantul Dumitru. Aici, Petru Musat I a construit pe partea vestica a asezarii o casa domneasca si un turn; locuinta din piatra in vederea supravegherii drumului de acces in oras.
Statuia ecvestra a lui Stefan cel Mare este situata in parcul vechii cetati a Sucevei. Este opera a sculptorului Eftimie Barleanu, statuia fiind dezvelita in anul 1977.
Statuia lui Petru I Musat este amplasata in fata Casei de Cultura, fiind o opera a arhitectului Paul Vasilescu.
Amplasata in centrul municipiului Suceava, cladirea a fost "castigata cu condeiul" de marele etnograf si folclorist, cum scrie pe o placa memoriala, cumparata cu banii proveniti din premiul acordat, in anul 1883, de Academia Romana.
Expozitia de baza actuala a Muzeului de Istorie a fost organizata intr-o cladire de pe strada Stefan cel Mare nr. 33, construita in stil neoclasic, la inceputul secolului al XX-lea. Proiectant si constructor a fost J. Bochner.
Este amplasat intr-o cladire din Parcul Central al orasului Suceava, reconstruita dupa anul 1990. Aici, vizitatorul se poate bucura de colectiile cu tematica de mineralogie-petrografie (frumoase e santioane de minerale si roci)
Muzeul Etnografic al Bucovinei reprezinta mai exact, o sectie etnografie care cuprinde: Hanul Domnesc (pavilionar) si Muzeul Satului Bucovinean (in aer liber).
Infiintarea unei pinacoteci in cadrul muzeului sucevean cu un profil mixt inca inceput (1900), a fost un proces anevoios.
Muzeul Satului Bucovinean pune accent pe patrimoniul cultural-arhitectonic de factura populara din Tara de Sus. Cel mai tanar dintre muzeele in aer liber ale Romaniei s-a infiripat in deceniul al VIII-lea al secolului trecut cand satul bucovinean dispunea de nenumarate monumente de arhitectura populara
O legenda spune ca pentru rascumpararea a cine stie caror pacate, o femeie a adus cu carul ei tras de bivoli, timp de treizeci de ani, piatra necesara actualei constructii. Documentar, manastirea este atestata la 1586 ca rezultat al initiativei mitropolitului Gheorghe Movila.
Situat la iesirea din oras spre plaja, cimitirul maritim se prezinta ca un ansamblu de trei cimitire: Cimitirul crestin (impartit in Cimitirul C.E.D., Cimitirul ortodox, Cimitirul ortodox de rit vechi - lipovenesc si Cimitirul bisericilor europene occidentale), Cimitirul musulman si Cimitirul evreiesc.
Construit in perioada Comisiunii Europene a Dunarii, astazi, farul Observator este neutilizabil. Este situat pe malul stang al Dunarii
In perioada estivala, Sulina este in sarbatoare. Festivalul "Serbarile Deltei" (caci despre el este vorba), organizat de Primaria orasului Sulina, Casa de Cultura Sulina si cofinantat de Ministerul Culturii si Cultelor
Cladirea are forma literei "U"; poseda parter si etaj si a functionat ca sediu al Comisiunii Europene a Dunarii pana in anul 1921.
Turnul cu apa din Sulina se afla astazi, in stare foarte buna de functionare, cu toate ca nu se cunoaste data exacta a constructiei sale.
Constructia acestui far a fost stabilita dupa infiintarea Comisiei Europene a Dunarii, prin "Actul public privind navigatia la Dunare", emis in anul 1865 la Galati.
Actuala catedrala arhiepiscopala are hramul "Inaltarea Domnului " si este situata aproape de centrul orasului Targoviste. Cu toate ca, Mircea cel Batran a mutat, pe la anul 1400, scaunul domnesc la Targoviste, mitropolia a ramas in Curtea de Arges pana in 1515.
Complexul Muzeal Stelea reprezinta un complex de monumente de arhitectura si arta religioasa medievala.
Curtea Domneasca sau altfel spus, Complexul aulic a fost zidit intre secolele XIV-XVII si a reprezentat locul de unde domnii care au rezidat aici si in cele din urma au condus Tara Romaneasca. Reprezinta centrul de concepere a luptei pentru neatarnare si focar de cultura si civilizatie.
Manastirea Dealu a fost zidita, probabil, inca din vremea lui Mircea cel Batran, insa apare in documente in anul 1431, in timpul domniei lui Alexandru Aldea. Cu certitudine se stie ca biserica este ctitoria voievodului Radu cel Mare, din perioada 1499-1501.
Casa-atelier "Gheorghe Petrascu" a fost inaugurata ca expozitie permanenta la 12 aprilie 1970. Cladirea aminteste vizitatorului de clipele petrecute de cel care s-a legat prin panzele sale de Targoviste, de orasul care l-a primit in 1922 cand si-a construit aici o locuinta, orasul pasnic, patriarhal
Muzeul Scriitorilor Targovisteni fost inaugurat la 30 decembrie 1968 si este adapostit in casa scriitorului I. Al. Bratescu Voinesti, unde acesta a creat cea mai mare parte a operei sale.
Se afla amplasat intr-o cladire impunatoare, monument arhitectonic pe care mesterii domnitorului Constantin Brancoveanu l-au ridicat, pe beciuri preexistente, la inceputul secolului al XVII-lea pentru fiica sa, domnita Safta
Sculptura monumentala a lui Constantin Brancusi, Coloana Infinitului face parte din trilogia Ansamblului Monumental din Targu Jiu alaturi de Poarta Sarutului si Masa Tacerii. Inaugurata la Targu Jiu la 27 octombrie 1938, are o inaltime de 29,35 metri si este compusa din 15 moduli octoedrici.
Masa Tacerii este realizata din calcar, avand urmatoarele dimensiuni: diametrul tabliei - 2,15 metri cu o grosime de 0,43 m, iar piciorul are un diametru de 2 metri si o grosime de 0,45 m.
Amplasata pe aleea de la intrarea din parcul orasului, Poarta Sarutului este daltuita din piatra poroasa, extrasa din carierele aflate in imprejurimi. Este alcatuita din coloane groase, paralelipipedice, care sprijina o arhitrava cu dimensiuni mai mari decat ale coloanelor
Casa memoriala Ecaterina Teodoroiu se afla in Targu Jiu, pe D.N. 66 Targu Jiu-Petrosani. Construita in 1884 de parintii Ecaterinei, casa taraneasca adaposteste doua camere: camera cu vatra si cea de dormit. In fata casei si pe latura de vest se afla tinda.
Muzeul Judetean Alexandru Stefulescu sau Muzeul Gorjului a luat nastere in orasul de pe Jiu, la sfarsitul secolului al XIX-lea, datorita unor oameni iubitori de cultura, al caror scop era ridicarea spiritualitatii gorjene.
Biblioteca Teleki-Bolyai din Targu-Mures este una dintre cele mai bogate colectii de carte veche din Transilvania. Cele peste 200.000 de volume constituie o colectie stiintifica cu structura enciclopedica, pastratoare a multor raritati bibliofile.
Casa contelui Teleki Domokos a fost construita intre 1797-1803, insa de-a lungul timpului a fost modificata de multe ori.
A fost construita intre anii 1925-1934 ca o necesitate stringenta in viata spirituala a romanilor din oras, care datorita vicisitudinilor timpurilor si dominatiilor trecute au fost lipsiti de dreptul de a construi un alt lacas de cult adecvat.
Pentru a-si consolida, dar si pentru a-si mentine puterea in zona Scaunului Mures, Stefan Báthori da ordin pentru fortificarea ansamblului monastic din oras, proiecul fiind finalizat in 1492. Vechea fortificatie cuprindea actualul teritoriu de sud-vest al cetatii sub denumirea de "Castelul Mic"
Statuia Lupoaicei sau Monumentul Latinitatii se afla in centrul oraului Targu Mures, pe Strada Primarie, in apropierea Pietei Trandafirilor. Pentru a omagia originea latina a poporului roman, in 1921 statul italian, a facut cadou Romaniei, un set de 5 copii ale celebrei Lupa Capitolina din Roma.
Proiectul realizat la 6 mai 1909 cuprindea o cladire cu parter, etaj I, II si mezanin. Astazi, palatul cuprinde cinci niveluri: un parter, mezanin si trei etaje. Arhitectura si decoratia edificiului acuza un ritm clasic de doua registre pricipale: cel inferior cuprinzand parterul si mezaninul, demarcat prin bosajul rustic din pietre mari cenusii
Pasajul cu 70 de trepte a fost construit in anul 1902 si denumit Scara Rakoci in memoria principelui Rákóczi II, care a fost investit ca principe al Transilvaniei aici in Targu Mures la 5 aprilie 1707.
Prima statuie in memoria conducatorului revolutiei romane de la 1848 din Transilvania a fost ridicata la Targu Mures in 1924. In 1940, statuia lui Avram Iancu a fost mutata la Campeni, unde se afla si in prezent.
Statuia lui Bartok Bela a fost dezvelita cu prilejul centenarului nasterii compozitorului (1881-1954). Este opera sculptorului Izsak Marton.
Opera a sculptorului Bocskai Vince, statuia, reprezentandu-l pe primarul Bernady Gyorgy (1902 - 1913; 1926-1929), fondatorul orasului modern, a fost dezvelit la 29 octombrie 1994, in parcul din fata sediului parohiei reformate.
Statuia lui Emil Dandea este amplasata (astazi) in centrul municipiului Targu Mures. Este incadrata de Bisericia Buna Vestire si Primarie. Statuia a fost inaugurata la 18 august 1996 si este opera sculptorului Anton Ratiu.
La inceput, iezuitii (1702) ridica o bisericuta din lemn, insa dupa 3 decenii acesta cladire este dizolvata si trece sub stapanirea catolicilor.
Orbán Balázs in cartea sa "Descrierea tinutului Secuiesc" nota ca, pe vremea principelui transilvanean János Zsigmond o jumatate din locuitorii orasului au trecut la confesiunea unitarina si in acea vreme, acestia aveau vizavi de Biblioteca Teleki, pe vremea aceea pe strada Olarilor, biserica si un gimnaziu impozant.
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat