In anul 1913 sub numele de Galeria municipala de arta isi deschide portile actualul Muzeul de Arta, infiintat pe temeiul unor lucrari primite din fondul Muzeului National de Arte Frumoase din Budapesta, la care s-au adaugat cele achizitionate de primarul de la acea vreme - Bernady Gyorgy.
Adapostit in palatul Toldalagy (monument istoric din sec. XVIII) din Piata Trandafirilor nr. 11, Muzeul de etnografie si arta populara este o institutie care desfasoara un proces cultural-educativ de pastrare, cercetare si valorificare a creatiilor taranesti din judetul Mures.
Sectia de Arheologie-Istorie (Muzeul Judetean Mures), isi desfasoara activitatea in Palatul Culturii si detine importante colectii de istorie veche: ceramica arheologica din epoca neolitica, unelte din piatra, os, corn, arama, bronz si fier.
Muzeul de Stiintele Naturii detine valoroase colectii de paleontologie, mineralogie, plante inferioare si superioare, nevertebrate (melci, scoici, insecte indigene si exotice), pasari, oua, mamifere, trofee, adunand peste 70000 piese.
Situata in centrul orasului Timisoara, la intresectia celor mai importante artere de circulatie, catedrala Mitropolitana cu hramul "Trei Ierarhi" impresioneaza prin dimensiunile ei, prin gratia liniilor cat si prin invelisul de tigla smaltuita care straluceste de departe in razele soarelui.
Gradina Zoologica a Municipiului Timisoara, a fost redeschisa pentru public dupa o perioada de timp, in care au fost realizate numeroase lucrari de investitii pentru amenajarea si crearea de habitate care sa asigure conditii de bunastare a animalelor salbatice aflate in captivitate.
Piatra de temelie a monumentului a fost pusa in noiembrie 1740, sub supravegherea consilierului administratiei locale de atunci, Johann Anton Deschan von Hannsen, (initiator si finantator al monumentului).
Palatul Baroc sau Palatul Vechii Prefecturi reprezinta unul dintre cele mai valoroase monumente istorice ale Timisoarei.
Biserica episcopiei ortodoxe sarbesti este construita in stil neoroman intre anii 1744 - 1748. In 1791 a fost restaurata si completata cu cele doua turnuri. Fatada este indreptata in partea opusa Pietei Unirii pentru a respecta traditia amplasarii altarului spre rasarit.
Catedrala Sfantul Gheorghe din Timisoara, cunoscuta de locuitori de numele Domul Romano-Catolic este de fapt, catedrala Episcopiei Romano-Catolice de Timisoara. Edificiul a fost ridicat intre anii 1736 si 1774.
Muzeul se afla in incinta Palatului Episcopal, construit intre 1745 - 1748 pe timpul lui Gheorghe Popovici - episcop de Timisoara.
Muzeul a fost realizat in 1968 prin grija Mitropolitului Banatului dr. Nicolae Corneanu. Cuprinde o colectie cu profil de arta religioasa: icoane pe lemn si sticla din secolele XVI - XIX, carti, manuscrise si obiecte vechi bisericesti.
Muzeul Militar National "Regele Fedinand I" isi pune bazele pe teritoriul banatean, in 1923 printr-un decret semnat de regele Ferdinand. Astfel, institutia s-a bucurat de-a lungul timpului atat de atentia binevoitoare a Casei Regale, care a facut numeroase donatii
Muzeul Satului Banatean s-a constituit in anul 1972 si este cunoscut sub numele de Rezervatia de Arhitectura si Tehnica Populara - Padurea Verde.
Sectia de etnografie, Bastion este adapostita in poarta Cetatii, reconstruita in stil Vauban, in secolul al XVII-lea, cu interventii si reconstruiri succesive.
Stilul baroc al statuii a fost realizat la Viena de catre F. Blim si E. Wasserburger si a fost montata in anul 1756 in fata fostei primarii din Piata Paradei, azi Piata Libertatii.
Amplasat pe str. Grigore Antipa nr. 2, in apropierea falezei Dunarii, Muzeul de Arta cuprinde colectii de arta, gravura si sculptura contemporana si se mandreste cu o exceptionala colectie de avangarda interbelica
Resedinta Muzeului de Etnografie si Arta Populara este pe locul fostului sediu al Bancii Nationale a Romaniei - Agentia Tulcea. Institutia este unul dintre edificiile publice emblematice pentru Tulcea, constituind, impreuna cu alte constructii, exemple valoroase ale arhitecturii de forme nationale.
In Parcul Monumentul Independentei, de pe str. Gloriei isi deschide larg portile Muzeul de Istorie si Arheologie din Tulcea.
Cel mai remarcant obiectiv cultural si turistic din Tulcea este cu certitudine Muzeul de Stiintele Naturii "Delta Dunarii".
Salina Turda este probabil cea mai celebra destinatie a turistilor ce viziteaza localitatea Turda. Aceasta mina dateaza inca din perioada romanilor si a fost unul dintre motivele pentru care localitatea s-a dezvoltat vertiginos si dupa retreagerea romanilor din Dacia.
Parcul Zoologic (1953) ocupa o suprafata de 2,7 ha si este situat intr-un cadru natural deosebit, in zona Baile Sarate Turda.
Platinoasa este un lac de acumulare cu apa potabila, intins pe o lungime de 3 km, ofera o priveliste incantatoare.
Cheile Doftanei sunt sapate intr-un strat de conglomerate dure, puternic incretite de miscarile tectonice. Sunt situate pe drumul dinspre Campina, la cativa kilometri de lacul Paltinoasa.
Aventurier sau nu, odata ce ai ajuns aici, trebuie sa te bucuri de frumusetea naturala. Peisajul uimitor te rasfata cu o pliveliste de aproximativ 6 km de Tesila.
Rezervatia de brazi "Glodeasa" se pare ca isi mentine "vesnic" coniferii, se presupune ca au o vechime de peste 200 de ani.
Tabara internationala de creatie plastica Valea Neagra, deschisa tuturor artistilor profesionisti din domeniul sculpturii, graficii si picturii. Anual (la inceputul lunii august), aici se aduna un numar de aproximativ de 15 artisti plastici.
In toamna anului 2001, dupa mai multi ani de la elaborarea proiectului tematic, au inceput lucrarile de organizare a Muzeului de Etnografie al Vaii Teleajenului, iar din octombrie 2002 a avut loc inaugurarea expozitiei permanente.
In casa monument istoric din centrul vechi al orasului (secolului al XVIII-lea), de pe strada George Enescu nr. 3, a locuit Nicolae Iorga cu familia in perioada 1910-1940, fiind a doua locuinta din Valenii de Munte.
Casa memoriala Mihail Sadoveanu (ctitorita in 1936), este asezata la inaltime, loc care o proiecteaza maiestuos in decorul stereofonic al clopotelor de la Vovidenia si Neamt. In perioada 1951 - 1961, a gazduit pe marele povestitor, familia si prietenii acestuia.
Muzeul Judetean Vaslui (1974) poseda un profil mixt istorie si etnografie. In cadrul institutiei Sectia de Istorie Veche si Arheologie are ponderea cea mai insemnata, atat prin numarul mare de piese (peste 18.000 de obiecte), dar, mai ales, prin valoarea lor deosebita.
Sectia de stiinte naturale s-a infiintat in 1957, dar actul nasterii dateaza din 1952, cand invatatorul Dumitru Andriescu din comuna Dorna Candrenilor a donat obiecte de peste 100 de ani. In urma reorganizarii, muzeul isi prezinta exponatele in mod atractiv.
Expozitia de etnografie cu caracter permanent se afla in incinta impunatoarei cladiri a Palatului Primariei si ofera o imagine retrospectiva, complexa si convingatoare asupra bogatei civilizatii traditionale montane, bucovinene (in general) si a zonei Dornelor.
Rezervatia naturala paleontologica Dealul cu Melci este situata in muntii Bihor. Este constituita din depozite senoniene cu mare densitate de gasteropode fosile (mii de melci ramasi din marile calde cretacice acum 15 milioane de ani) pe suprafata de un hectar.
La inceput aici exista un schit de lemn, unde, conform traditiei, a trait Daniil Sihastrul. Cercetarile recente arata ca Daniil nu a fost o figura legendara ci o personalitate istorica reala.
Aici sunt expuse obiecte de etnografie si istorie, ilustrand specificul local.
Turnul Dogarilor din zona centrala a Bistritei, singurul care s-a pastrat din totalul de 18, are o inaltime de 25 de m.
Este un complex din 13 cladiri, care dateaza din secolele XV-XVI, fiind totodata cele mai tipice constructii renascentiste din Transilvania.
Monument de arhitectura de la inceputul secolului al XVI-lea, fosta locuinta a unui mare mester bijutier care i-a infrumusetat fatada (intre 1560-1563) cu admirabile ancadramente de piatra in stilul Renasterii, executate de pietrarul italian Petrus da Lugano.
Situata in strada Andrei Muresanu nr. 19, casa memoriala a celui care a dat poezia "Un rasunet", Andrei Muresanu, adaposteste din anul 1984 filiala Bibliotecii Judetene pentru copii si tineret.
Parcul Brebu este amplasat pe latura de sud-est a lacului. A fost amenajat in jurul anului 1900 de Eforia Spitalelor Civile si a devenit "propietara" a domeniilor manastirii.
Considerat un monument al naturii, Cheia Brebului are forma unei deschideri trapezoidale taiata de Doftana intr-o stanca de conglomerate.
Ctitoria lui Matei Basarab, Casa Domneasca a fost finalizata in anul 1689 de Constantin Brancoveanu. Perioada lunga de zidire a fost data din numeroase cauze, una dintre acestea este pentru ca mosia era prea mica Brancoveanu alunga taranii de pe terenurile lor.
Palatul comunal, edificiu monumental construit intre 1899-1903, dupa planurile arh. Al. Savulescu, in a carui plastica decorativa regasim loggia brancoveneasca.
Palatul Prefecturii este monument de arhitectura laica. Cladirea a fost construita in anul 1897 in stil neoclasic.
Manastirea Stanisoara este amplasata la poalele masivului Cozia, pe versantul sau sudic, pe teritoriul localitatii Calimanesti - Caciulata, judetul Valcea.
Situat la 3 km de statiunea balneo-climaterica Calimanesti-Caciulata, pe malul drept al Oltului si la cca. 20 km nord de Rm. Valcea, ansamblul manastiresc de la Cozia, cu hramul "Sfanta Treime", la inceput avut numle de "Manastirea Nucet", abia mai tarziu primind numele de "Cozia", dupa muntele din vecinatate.
In anul 1958 se acorda, din partea Ministerului Invatamantului si Culturii, un Aviz asupra proiectului "Sala de festivitati la Campina".
Unul dintre cele mai reprezentative monumente ale stilului romanic din Transilvania si totodata una dintre cele mai vechi din aceasta zona este Cetatea taraneasca de la Cisnadioara.
Inalte de 70 metri, Pietrele Doamnei se afla la o altitudine de 1634 m, la mica distanta de cabana Rarau. Impreuna cu zona inconjuratoare formeaza o rezervatie complexa (890 ha) care atrage an de an numerosi iubitori ai naturii.
Partea integrata a Parcului National Cheile Nerei - Beusnita, Cheile Nerei sunt situate in sudul judetului Caras-Severin, la intreferenta Muntilor Aninei la nord si a Muntilor Almajului la sud si se intind pe o lungime de 22 km, pe cursul raului Nera, intre sopotul Nou si Sasca Montana.
Aflata in imediata apropiere a Pietei Ovidiu, Moscheea a fost ridicata in anul 1910, pe locul unei vechi geamii. Minaretul, a carui inaltime atinge 50 m si cupola cladirii au fost construite din beton armat.
Constructie in stil romanic, ridicata in 1937, dupa planurile arhitectului Romano de Simon, pe locul unei alte biserici catolice ce data din 1885. Este realizata din caramida rosie aparenta si are un turn patrat.
Este o constructie ridicata dupa planurile arhitectului Ion Mincu intre 1883-1885. In interiorul sau se afla doua jilturi artistic lucrate.
A fost ctitorita intre anii 1863 si 1865, unde contributia cea mai mare a venit din partea coloniei grecesti din oras. Pentru construirea ei s-a primit aprobarea sultanului Abdul Azis.
Cazinoul este una dintre primele caldiri ridicate in Constanta, imediat dupa ce acest oras a fost preluat de catre administratia romaneasca si cladirea nu s-a mai numit Kustenge.
Acvariul, prima sectie a Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii (CMSN) este amplasat la malul marii pe faleza Cazinoului, in imediata vecinatate a acestuia.
Deschis la 1 iunie 1972, Delfinariul din Constanta reprezinta o mare atractie pentru turisti. Frumoasele mamifere inzestrate cu o inteligenta deosebita uimesc si distreaza in acelasi timp.
Ca o fereastra deschisa permanent spre cer, Planetariul din Constanta este ca un "far" la malul Marii Negre. Primul obiectiv public de acest gen din tara, luand fiinta in anul in care omul a reusit sa "atinga" pentru prima data cu piciorul Luna (1969)
Statuia poetului Ovidiu este opera sculptorului Ettore Ferrari. Monumentul a fost ridicat in 1887, de locuitorii orasului, prin subscriptie publica.
Bustul lui Mihai Eminescu este amplasat pe Faleza Cazinoului. A fost realizat de Oscar Han si dezvelit la 15 august 1934. Poetul a stat la Constanta, in luna iunie 1882, 10 zile, la "Hotel d`Angleterre", pe locul caruia se afla actualul Hotel "Intim".
In anii 1958-1959, in spatele cladirii Consiliului Judetean Constanta, au fost descoperite structurile unui monumental edificiu public din sec. III-IV.
In antichitate orasul era asezat pe partea peninsulara, ridicata la 15-30 m deasupra nivelului marii, fiind ferit de atacurile surpriza de pe mare.
Farul Genovez este situat pe faleza Cazinoului din Constanta. A fost construit intre anii 1858-1860, in amintirea negustorilor genovezi care au frecventat Pontus Euxin in secolul XIII.
S-a deschis la 3 august 1969, in fostul local al Scolii Navale, in imediata vecinatate a panoramei portuare si marine. Muzeul Marinei Romane are un patrimoniu care ii confera statutul de unicat national.
Statul Major al Marinei Militare este amplasat pe faleza Cazinoului. Este o cladire inaltata in 1882, avand destinatia de hotel.
Mormantul pictat este amplasat langa Colegiul National "Mircea cel Batran". A fost descoperit la 25 februarie 1988, in cadrul unei bogate necropole din secolul al IV-lea e.n.
Amplasata pe o stanca, deasupra Portului turistic Tomis, vila este construita, asa cum arata inscriptia de deasupra usii, in anul 1899, dupa planurile arhitectului Gr. Cerchez si comandata de numismatul Mihai Sutu.
Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie, amplasat in Piata Ovidiu, cladirea sa este construita intre anii 1911-1921, fiind destinata Primariei si este opera arhitectului V. Stefanescu, in stilul scolii romanesti de arhitectura al lui I. Mincu.
Cladirea dateaza din anul 1936, cand a fost inaltata ca amfiteatru al liceului "Mircea cel Batran". In 1952 sala, care ramasese la stadiul de groapa, este amenajata.
Aceasta constructie a fost realizata initial la 10 iunie 1910 pentru alimentarea cu apa a orasului. Castelul de apa a fost finalizat in anul 1913, dar inaugurarea se va face abia in 1915.
Ideea construirii unui palat era veche, insa in anul 1909 Theodor Costescu este cel care pune in practica planul. Astfel, in primavara anului 1913 incepe constructia palatului. Dupa mai bine de un deceniu (1924) a fost pusa la dispozitia publicului prima sala.
A fost amenajat pe locul pietei din fata primariei orasului in primavara anului 1900.
Despre inceputurile existentei manastirii Buciumeni sunt prezentate intr-un document vechi din anul 1424, prin care se precizeaza prezenta unei biserici de lemn.
Pe strada Domneasca, in plin centrul orasului, intr-un spatiu ambiental de o deosebita frumusete, se afla statuia lui Costache Negri.
Monumentul ridicat in fata Universitatii Dunarea de Jos, langa Primarie, reprezinta o copie realizata de sculptorul Gheorghe Terescenco, in 1992, dupa statuia de la Bucuresti, daruita, in 1906, de Municipalitatea Romei.
Pe strada Egalitatii se afla ruinele unei porti monumentale. Construita din caramida, poarta este amplasata in zidul masiv al curtii unui vechi han, probabil, de la inceputul secolului al XIX-lea.
Constructie unica in Romania, Casa macri a fost zidita in 1910. Aici este si locul unde a cantat George Enescu.
Casa Lambrinidi situata pe Str. Domneasca nr. 51, langa Universitate. Construita de Epaminonda Lambrinidi, proprietarul unei mori de pe strada Portului, are ca anexa o turnatorie si atelier de reparat masini si vase.
Casa Robescu - Palatul Copiilor - este construita in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, dupa proiectul arhitectului Ion Mincu.
Localizat in centrul Galatilor, Palatul Universitatii este fostul palat al justitiei (construit intre 1911-1913). Astazi reprezinta sediul Universitatii si ocupa in vechiul peisaj arhitectural al municipiului locul cel mai de seama
Palatul Navigatiei, astazi Gara fluviala, este atestata din ultimul deceniu al secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, fiind proiectat de arhitectul Petre Antonescu.
Teatrul Dramatic "Fani Tardini" are o vechime de peste 45 de ani. Este un teatru de repertoriu cu profil dramatic, cu trupa permanenta alcatuita din 25 de actori, 2 regizori, un scenograf.
Teatrul Gulliver a luat fiinta la 1 octombrie 1952 si are in centrul atentiei: copilul. Pana in acest moment, au fost prezentate perste 200 de titluri, (4-5 premiere pe stagiune) din literatura romana si universala pentru copii, sub iscusita conducere a numerosi oameni de cultura.
Infiintat in anul 1956, teatrul organizeaza anual "Zilele Muzicale Galatene", cand sunt prezentate publicului cele mai reprezentative titluri ale repertoriului de toate genurile.
Impunatorul edificiu a fost inaugurat la 27 aprilie 1906. Astazi este sediu al Prefecturii judetului Galati.
Biserica Mavromol - in limba graca "Stanca neagra" - a fostei manastiri Mavromol poarta hramul Adormirea Maicii Domnului.
Monument istoric si de arhitectura a fost ctitorita in anul 1790, pe locul unei alte biserici.
Faleza este una dintre zonele reprezentative ale orasului Galati. Loc de promenada atat pentu locuitorii orasului cat si pentru turisti.
Lacasul dateaza din secolul al XIX-lea si a fost ridicat pe locul unei foste biserici unde a functionat prima scoala romaneasca din jud. Giurgiu.
Biserica din zid se afla in apropriere de Turnul Ceasornicului. Cunoscuta sub numele de Biserica Sf. Nicolae, aceasta cladire reprezinta un monument istoric si de arhitectura religioasa. A fost ctitorita in anul 1830.
Muzeul Judetean "Teohari Antonescu" a fost infiintat in anul 1934, iar din 1977 functioneaza in cladirea fostei Prefecturii Vlasca. In timp a devenit un monument istoric.
Muzeul Manastirii Hurez contine diverse piese de arta medievala, tesaturi si numeroase exemplare de documente si carti vechi. Aceste exemplare provin din biblioteca manastirii intiata de Constantin Brancoveanu, care avea una din cele mai valoroase colectii de carte ale timpului sau.
Casa de Cultura Horezu a fost construita in anul 1966, din acest moment, aici se coordoneaza activitatea culturala si educativa a orasului.
Cea mai veche institutie de invatamant superior din Romania, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" (1860) continua o traditie a excelentei si inovatiei in educatie si cercetare.
Numit la inceput "Monumentul Legilor Constitutionale", a fost ridicat dupa planurile lui Gheorghe Asachi in cinstea generalului rus Pavel Kiseleff si a reformelor introduse de acesta in Moldova.
Amplasata pe Soseaua Nicolina, crucea a fost ridicata de Mihail Racovita pe locul unde catanele austriece au navalit in Moldova, fiind conduse de capitanul belgian Ferentz Ernaut, cu intentia de a-l prinde pe domnul Moldovei, Mihai Racovita.
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat